У Донецьку почали робити паливо з «продуктів» міської каналізації

Понеділок, 5 липня 2010, 10:38
Донецький водоканал почав випробування німецької машини для отримання палива з каналізації. Іноземці встановили агрегат для зневоднення комунальних стоків на очисні ставки за селищем Ларине пише proUA з посиланням на видання «Сегодня».
У Донецьку почали робити паливо з «продуктів» міської каналізації

Подібні пристрої для вироблення торфу з каналізації вже використовуються в Європі. Всередині апарат є центрифугою. По трубах йде мул з каналізації, який потрапляє на вал з різьбленням, який обертається. На великій швидкості вода всмоктується в отвори у стінках, а чиста «макуха» вивалюється в контейнер. Сухий торф, що вийшов, можна спалювати в котельнях - він дає тепла більше, ніж вугілля.

Пересувна центрифуга - це дослідний зразок, який німці дали Донецьку для промислових випробувань. Якщо все пройде вдало, і водоканал вирішить купити обладнання, то для обсягів мільйонного міста доведеться будувати стаціонарний завод. Точна вартість проекту не розголошується, але вона може складати сотні тисяч євро. Окупиться апарат за 10 років.

Перед випробуваннями машини до Донецька приїжджала закордонна делегація для проб «сировини».

«Закордонні специ досліджували наші стоки і вирішили, що вони добре горітимуть. Сказали: це тому, що наші люди добре харчуються», - сказав директор КП «Донецькміськводоканал» Юрій Перебейнос.

Раніше водоканал просто розкидав мул по полях, де він впродовж місяців сушився і перегнивав. Зараз під сушку мулу з Донецької каналізації використовується 180 гектарів землі.

 

comments powered by HyperComments