Донбас: чужі тут не дихають

Неділя, 17 жовтня 2010, 16:09
Партія регіонів у Донецькій області противників не має, тому чавить союзників
Донбас: чужі тут не дихають

Партія регіонів на Донбасі переконана, що  межі для абсолютної монополії немає. Здавалось би, в давно зачищеному рідному краї опонувати "регіоналам"  можуть лише інші "регіонали", що і трапляється час від часу. Проте, місцева влада прагне, мабуть, якоїсь особливої партійної чистоти - веселка над териконами повинна бути синьо-білою. Брутально та послідовно з виборчого процесу в Донецькій області вичавлюють як "чужих", так і  "союзничків". У п'ятницю, 15 жовтня Донецька міська виборча комісія не включила до дільничних комісій представників  умовно опозиційних в тих краях "Батьківщини", Єдиного Центру, Фронту змін та Компартії. відмовили також і лояльним до ПР висуванцям "Сильної України" та "Русского Блоку". Формальна причина - відсутність у представників названих партій достатнього досвіду. Сакральне знання підрахунку голосів на Донбасі, як виявилось,  відоме лише "регіоналам". Братні по парламентській коаліції сили зазнали тяжкого удару в буквальному сенсі. Уповноважена особа комуністів, як кажуть, від почутого рішення знепритомніла прямо на засіданні.

Між тим, повальне витиснення з місцевих виборів усіх "союзників" у Донецькій області вже є сталою тенденцією. Перший секретар обкому Компартії, народний депутат Микола Кравченко заявив про намагання ПР зняти з реєстрації всю Дебальцівську організацію КПУ. В Будьонівському районі Донецька (райради в місті зберіглися лише внаслідок протистояння в середовищі "регіоналів") з 25 кандидатів від КПУ з реєстрації познімали 19. Деяких висуванців-комуністів шантажують та залякують. М.Кравченко обіцяє влаштувати наступного тижня наметове містечко протестувальників під будинком Донецької обласної адміністрації. В крайньому випадку лідер місцевих комуністів погрожує звернутися до Парламентської Асамблеї Ради Європи. Останнє виглядає особливо комічно: рай земний наші більшовики завжди бачать на Сході, проте реального захисту прав намагаються  відшукати саме на Заході.

Аналогічна електоральна біда спіткала інших братів ПР по владі. Донецька організація "Сильної України" вже організувала мітинг протесту проти виключення своїх кандидатів з виборчого процесу. Півтисячі людей біля обласної адміністрації обурювались діями виборчих комісій, які немотивовано відмовляють кандидатам "Сильної України" в реєстрації. Керівник Донецької міської організації партії  Тігіпка теж погрожує владі подальшими мітингами, судовими позовами та міжнародною громадськістю. Сумнівно, щоби гнівна риторика ображених комуністів та "сильноукраїнців" мала б якийсь результат. Проте, й  "регіоналів"  Донбасу  збагнути неможливо: для чого їм потрібні масові безоглядні утиски всіх без розбору? Очевидно ж, що й без таких екцесів контроль над усіма ресурсами області у них є і буде. Чи владна машина так влаштована, що вже не може без репресій? Якщо покінчила з ворогами, тоді поїдає спільників?

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments