Терористи завершили псевдовибори

Ніна Жаровська  |  Понеділок, 3 листопада 2014, 12:39
Самопроголошені Донецька і Луганська Республіки провели так звані вибори. Мешканці окупованих бойовиками територій голосували на звичайних аркушах А4. Бюлетені були проштамповані печатками. Біля дільниць влаштували «акцію-продаж» овочів – по ціні 1 гривня за кілограм. А в Луганській області мешканців заманювали соціальними картками – в майбутньому лише за ними місцеві зможуть отримати медичну чи будь-яку іншу допомогу, стверджують терористи. Реакція на «псевдовибори» покотилася країнами світу. Визнала їх тільки Росія.
Терористи завершили псевдовибори

Так звані вибори у самопроголошених республіках на Донбасі проходили 2 листопада. Голосували за старими українськими списками, а от кількість дільниць була суттєво зменшена. Тож біля деяких вишикувались черги. Але ще більші черги утворились біля дільниць – там продавали картоплю, моркву та їнші овочі по одній гривні. Продавці назвали це «акцією одного дня» від самопроголошеної ДНР. Хоча відомо, що напередодні в Донецьк прибув гуманітарний груз із Росії. Пенсіонери ж зізнаються, що з липня вони не отримували ніяких виплат. Тож вимушені таким чином здобувати дешеві харчі.

Всередині виборчих дільниць продавали пиріжки та чай, а от у Луганській області терористи вдались до більш жорстокого шантажу. В день псевдовиборів вони почали видавати соціальні картки прямо на дільницях. Медичну чи будь-яку іншу допомогу далі зможуть отримати лише власники цих карток. Видавали їх лише один день.

Деякі мешканці зізнаються, що голосували, бо хочуть миру. Інші зізнаються, що вперше бачать кандидатів. Голосували і бойовики.

На площі Леніна в Донецьку самопроголошена влада влаштувала концерт, але  глядачів там було декілька сотень, багато з них – у формі.

Напередодні ОБСЄ заявила, що не буде спостерігати за «так званими виборами». Тоді до Донецька прибули сампроголошені спостерігачі. Один із них – євродепутат із Австрії Евальд Штадлер. Він заявив, що тепер ОБСЄ є учасником «конфлікту між Америкою і Росією», тому треба створити власну подібну організацію – АБСЄ.

Попередній підрахунок голосів здійснював новостворений «Інститут суспільної думки». За його даними, переміг самопроголошений лідер ДНР Олександр Захарченко. Інформацію ж  про явку терористи дали лише вранці. За їх даними, проголосував мільйон мешканців у ДНР. На відстані голосували сто тисяч людей, а шість тисяч - електронною поштою. Точні результати псевдовиборів так і не оголосили, проте на сайті самопроголошеної республіки вже висить об*ява про те, що Захарченко почне виконувати обов*язки голови самопроголошеної республіки 4 листопада.

Не визнає виборів генсекретар ООН Пан Ґі Мун. Проте його заяву блокувала Росія напередодні виборів. Президент України вважає псевдовибори порушенням Мінських домовленостей. Цьої ж думки дотримується Євросоюз та Вашингтон.Вибори в ДНР і ЛНР визнала тільки Росія.

comments powered by HyperComments