Стартувала передвиборча гонка – національна українська забава. Календарний план

Понеділок, 19 жовтня 2009, 09:55
Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів щодо підготовки і проведення виборів Президента України перший день терміну виборчого процесу – 19 жовтня 2009 року.
вибори

Висунення кандидатів на пост Президента України почнеться 20 жовтня і завершиться 6 листопада 2009 року. Відповідно до календарного плану, висувати кандидатів мають право політичні партії, виборчі блоки політичних партій, громадяни України шляхом самовисунення.

Кандидати в президенти повинні подати документи для реєстрації в Центральну виборчу комісію до 9 листопада включно.

Впродовж п'яти днів з дня ухвалення документів ЦВК повинен ухвалити рішення про реєстрацію кандидата в президенти або про відмову в реєстрації. Після цього в триденний термін після реєстрації кандидат повинен отримати офіційне посвідчення кандидата на пост Президента, а також рішення про його реєстрацію повинне бути обнародуване в газетах «Голос України» і «Урядовій кур’єр».

Реєстрація кандидатів буде продовжаться до 13 листопада включно.

До 18 листопада ЦВК повинна обнародувати в газетах «Голос України» і «Урядовій кур’єр» список зареєстрованих кандидатів на пост Президента.

Проведення передвиборної агітації «за» або «проти» кандидата починається наступного дня після його реєстрації і продовжується до 24.00 останньої п'ятниці перед днем виборів – 15 січня 2010 року.

17 січня 2010 року голосування по обранню Президента продовжуватиметься з 8.00 до 20.00.

Розгляд звернень, що поступили в дільничну виборчу комісію (ДВК) в день виборів, здійснюється невідкладно після закінчення голосування.

Підрахунок голосів виборців на виборчій ділянці починається після закінчення розгляду звернень, що поступили в ДВК.

До 27 січня 2010 року повинні бути встановлені результати голосування в день виборів Президента України і складений відповідний протокол.

Після встановлення результатів виборів голова на засіданні Центральної виборчої комісії офіційно оголошує результати виборів.

Не пізніше ніж на третій день після підписання протоколу результати виборів публікуються в газетах «Голос України» і «Урядовій кур’єр».

Не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів новообраний Президент України повинен вступити на посаду.

Як відомо, відповідно до Закону «Про вибори Президента України», вибраним в день виборів Президентом України вважається кандидат, що отримав на виборах більше половини голосів виборців (50% + 1 голос), що взяли участь в голосуванні. Про обрання Президента Центральна виборча комісія оформляє протокол.

Якщо у виборчий бюлетень для голосування в день виборів було включено більше двох кандидатів на пост Президента України і за наслідками голосування жоден кандидат не набрав більше половини голосів виборців, що взяли участь в голосуванні, ЦВК приймає рішення про проведення повторного голосування, про що наголошується в протоколі про підсумки голосування в день виборів Президента України.

Нагадаємо, 15 жовтня на брифінгу в Києві лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що нинішня влада не заслужила пошани на Сході і втратила її на Заході

comments powered by HyperComments