ЄС виділить 16 мільйонів на боротьбу з корупцією в Україні

Четвер, 24 листопада 2016, 21:36
Загальний бюджет ініціативи становить €16,34 млн, з яких внесок з боку ЄС – €15 млн, і ще €1,34 млн «підкине» МЗС Данії.
ЄС виділить 16 мільйонів на боротьбу з корупцією в Україні

Про це йдеться в Угоді про фінансування заходу «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні», підписаному на саміті Україна-ЄС у четвер в Брюсселі. Власне, це, на відміну від заяв про безвіз для України і санкції для Росії, один з двох конкретних документів, «народжених» на брюсельському саміті 24 листопада.

Угода базується на результатах імплементації Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України та інших програмах і проектах.

Гроші ЄС будуть спрямовані на посилення можливостей органів державної влади, відповідальних за боротьбу з корупцією (Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів); поліпшення парламентського нагляду за процесом реалізації реформ і можливостей Верховної Ради України аналізувати і вдосконалювати стратегічну і нормативно-правову базу, в тому числі шляхом створення міжнародної консультативної ради Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції; залучення громадянського суспільства та засобів масової інформації до здійснення антикорупційних заходів, зокрема, шляхом популяризації «слідчої журналістики», а також співпраці з зацікавленими місцевими органами влади в рамках пілотних проектів «Чисте місто» з метою демонстрації позитивних змін, які може принести ефективну протидію корупції.

Допомога надаватиметься у формі спеціалізованої короткостроковій і довгостроковій інформаційно-консультативної підтримки, а також шляхом надання обладнання, проведення заходів з обміну досвідом, навчання та аналітичних досліджень. Реалізація заходу буде здійснюватися в основному в Києві, а також в окремих регіонах України.

Реалізація проекту почнеться в кінці 2016 року за безпосередньої участі МЗС Данії.

До речі, другий документ, підписаний на саміті Україна-ЄС в Брюселі, – рамковий меморандум про співпрацю у галузі енергетики.

comments powered by HyperComments