Ми не віримо, що повний контроль над окупованими територіями є обов’язковим для проведення місцевих виборів - Ернст Райхель

Юлія Гуш  |  Середа, 14 грудня 2016, 17:20
Про це заявив Ернст Райхель, Надзвичайний і Повноважний посол Федеративної республіки Німеччина в Україні під час своєї прес-конференції.
Ми не віримо, що повний контроль над окупованими територіями є обов’язковим для проведення місцевих виборів - Ернст Райхель

Під час заходу, зокрема, мова йшла по формулу Штайнмаєра, яка була висунута під час Мінського процесу, а також про можливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.


За його словами, стосовно формули Штайнмаєра точаться постійні дискусії: «І немає єдності щодо послідовності певних пунктів Мінських домовленостей, – розповів Ернст Райхель, – є українська позиція, а є російська,  згідно якої потрібно провести ці вибори, ввести спеціальний статус. А вже потім говорити про вивід військ та роззброєння. А щодо виведення військ, то Росія взагалі заперечує наявність своїх військ на території України. Поки що немає єдиної думки, і я нічого не можу сказати про результат».

Він підкреслив,  що німецька сторона наполягала на тому, щоб стосовно Мінських домовленостей нарешті з’явилося єдина думка. «Ми не бачимо повного контролю над окупованими територіями. Але не бачимо це як необхідну умову для проведення виборів. Але є інші умови, які допоможуть виборами відбутися згідно демократичним принципам».

За його словами, проведення місцевих виборів на території Луганської та Донецької областей є можливим. «Правда в тому, що ми не віримо , що повний, суверенний та фактичний контроль над окупованими територіями є обов’язковим для проведення там місцевих виборів. Це якщо існують умови для вільного волевиявлення людей на Донбасі».

заява

Якщо вибори там відбудуться,  то їх процес має бути поставлений під контроль міжнародних спостерігачів. Не виключено, що там можуть бути присутні озброєні групи ОБСЄ. І якщо вони не будуть чесними та вільними, то міжнародна спільнота їх не визнає.

Проте Ернст Райхель не виключає можливості того, що вибори таки будуть відповідати всім вимогам, які діють по всій Європі. Як зазначив посол: «Головне, щоб по всім правилам проходили».
 
«Оцінки стосовно того, чи є вибори чесними та вільними, є однаковими для всієї Європи, – підкреслив він, – якщо вибори проходять під дулами автоматів і без можливості висловлювати свою думку, вільно балотуватися будь-яким кандидатам, то це не будуть вільні та чесні вибори. Стандарти високі».

ФОТО: Сергій Козлов

 

 

 

comments powered by HyperComments