Електоральний ракурс децентралізації на Харківщині: вибори у Малоданилівській ОТГ

Юлія Курочкіна, експерт  |  Понеділок, 23 жовтня 2017, 13:03
На черзі п’ятий аналітичний матеріал із циклу «Електоральний ракурс децентралізації на Харківщині».
Електоральний ракурс децентралізації на Харківщині: вибори у Малоданилівській ОТГ

На цей раз він присвячений виборам у Малоданилівській об’єднаній громаді. З’ясовуємо, яка ж розстановка сил перед виборами та чого слід очікувати мешканцям новоствореної ОТГ після 29 жовтня.

Малоданилівська громада: шлях до об’єднання

На відміну від інших ОТГ Харківської області (окрім Малинівської), у випадку Малоданилівської об’єднуються лише дві громади - селище Мала Данилівка і село Черкаська Лозова. Мала Данилівка розташована на півночі від Харкова, на лівому березі річки Лопань в місці впадання в неї річки Лозовенька, яка ділить селище на дві частини. Черкаська Лозова, у свою чергу, розташована на північному сході від Малої Данилівки. На відстані біля кілометру від обох населених пунктів проходить Харківська окружна дорога.

Селище і село належать до Дергачівського району Харківської області. Історичний екскурс показує, що Черкаська Лозова та Мала Данилівка ніколи не були об’єднані в одну адміністративну одиницю окремо (без Дергачів), тому такий варіант інтеграції є досить цікавим. Тут ми маємо, насамперед, спробу створити власний владний центр відокремлено від Дергачів.

Рада

Населення

Населенні пункти

Малоданилівська (селищна)

7969

смт. Мала Данилівка (7471), с. Караван (206), с. Лужок (252), с. Зайченки (19), с. Чайківка (21)

Черкасько-Лозівська (сільська)

5173

с. Черкаська Лозова (4186), с. Лісне (987)

* дані щодо чисельності мешканців можуть дещо відрізнятися через застарілість наявної у відкритому доступі статистичної інформації, однак дозволяють скласти уявлення щодо розміру громади і співвідношення мешканців у центрі та на периферії;

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України

Наведена вище таблиця доводить, що за чисельністю населення два об’єднаних населених пункти не поступаються іншим ОТГ Харківської області, які мають більшу кількість сіл та селищ у своєму складі. До речі, Черкаська Лозова, виходячи з її кількісних вимірів, входить до ОТГ не як одне з сіл, що поступається за чисельністю електорату центру ОТГ (тобто, Малій Данилівці), а як повноправний суб’єкт, який так само може змагатися на рівних із новоствореним центром за своє представництво у раді.

На території об’єднаної громади великих підприємств, що формували б левову частку бюджету, немає. Вочевидь, місцеві бюджети наповнюються шляхом надходжень від місцевих фермерських господарств, лісництва, земельного податку та податку на доходи фізичних осіб. Варто також зазначити, що бюджет Черкаської Лозової не є набагато меншим за Малоданилівський, та в сумі вони можуть конкурувати хіба що з бюджетом Дергачів (більш детально з бюджетами усіх рад, що входять до Дергачівського району, можна ознайомитись на сайті Дергачівської районної ради).

Електоральні традиції та претенденти на обрання 29 жовтня

Малоданилівська ОТГ не об’єднується звичним для багатьох громад Харківської області форматом – «один район – одна громада». Тому у даному випадку, при вивченні електоральних традицій минулих років більш доречно використовувати дані не по району в цілому, а по виборчих дільницях тільки Малої Данилівки та Черкаської Лозової.

Вибори

Основні суб’єкти

Сума (%)

2002 (парламентські)

«Наша Україна», БЮТ, СПУ

13,83

2004 (президентські)

Віктор Ющенко (2 тур)

29,41

2006

(парламентські)

«Наша Україна», БЮТ, СПУ

22,43

2007

(парламентські)

НУНС, БЮТ, Блок Литвина

29,79

2010

(президентські)

Юлія Тимошенко (2 тур)

25,71

2012

(парламентські)

«Батьківщина», УДАР, «Свобода», «Наша Україна»

37,40

2014

(президентські)

Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко, Олег Тягнибок, Дмитро Ярош

53,73

2014

(парламентські)

«Народний Фронт», БПП, «Самопоміч», «Батьківщина», «Свобода», «Правий сектор», РПЛ, «Громадянська позиція»

48,36

Джерело: дані ЦВК

Отримані дані демонструють нам, що Мала Данилівка та Черкаська Лозова як окремі суб’єкти важко назвати занадто схильними до підтримки «проукраїнських сил». У цілому такі результати передбачувані, зважаючи на розташування населених пунктів.

У 2015 році на політичній арені Малої Данилівки зайняв передові позиції новообраний голова селищної ради Олександр Гололобов. На той час йому було лише 24 роки, й це була певна несподіванка: ми звикли, що на вибори переважно ходять люди пенсійного віку, а вони, як здавалося, віддадуть свій голос, скоріш за все, людині їхнього віку, з досвідом. Проте місцеві вибори 2015 року у цьому населеному пункті зруйнували цей стереотип. Щоправда, не вщент, адже діючий на той час голова Анатолій Вєліканов не балотувався, а опонентів молодого кандидата на пост голови селища не пам’ятають ані місцеві, ані представники територіальної виборчої комісії.

Місцеві мешканці прихід до влади Олександра Гололобова пояснюють тим, що він буквально ходив до кожного двору, дізнавався проблеми, пропонував шляхи їх вирішення. За версією опонентів, Олександр Гололобов прийшов до влади, в тому числі заручившись підтримкою президентської партії, «БПП-Солідарності». Ця думка підкріплюється також і тим, що діючого голову селищної ради тепер висунуто саме БПП і він активно співпрацює із секретарем Кариною Булавіною та іншими посадовими особами, що балотуються цьогоріч від «БПП-Солідарності».

Кандидати на пост голови ОТГ

 

ПІБ кандидата

Дата народження

 

Освіта

 

Рід діяльності

Партійна приналежність

 

Висування

Гололобов Олександр

Олександрович

22.08.1991

Вища

Селищний голова Малої Данилівки

безпартійний

 БПП

Корнієнко Денис Євгенович

20.11.1993

Вища

Тимчасово безробітний

ВО «Свобода»

ВО «Свобода»

Голубан Андрій Степанович*

03.11.1980

Вища

Курсовий офіцер НЮАУ

безпартійний

Самовисування

Золотарьов Сергій Васильович*

12.08.1964

Вища

Тимчасово безробітний

БПП

БПП

Алексеєнко Олександр Васильович*

23.05.1959

Вища

Головний редактор КП «Вісті Дергачівщини»

безпартійний

Самовисування

* - відмовились балотуватися 9 числа (в останній можливий день).

Цікаво, що серед 5-х кандидатів на посаду голови ОТГ, троє останніх відмовилися брати участь у виборах в останній день, коли це було можливо зробити. В цьому випадку виникають 2 гіпотези:

  • Вони виступали тимчасовими технічними кандидатами з одного «табору», а залишили того кандидата, на якого і робили найбільшу ставку.
  • Їх змусили відмовитися брати участь у виборах, щоб зберегти голоси виборців, які схильні голосувати за «місцевих», для діючого голови.

Таким чином, у гонці залишились два гравця: діючий голова з підтримкою на всіх рівнях, від місцевих маргіналів і до представників влади, та невідомий ще у селищі представник партії «Свобода».

Цікаво, що від ВО «Свобода» балотуються кандидати лише у 9-ти округах з 26-ти сформованих, що не дуже схоже на переможну стратегію. Вочевидь, кандидат від цієї партії, в разі перемоги, планує створити коаліцію в раді з представниками «Батьківщини» та самовисуванцями.

Відмова від участі у виборах 3-х кандидатів на посаду голови ОТГ – не єдиний прецедент на цьогорічних виборах у Малоданилівській громаді. З передвиборної гонки в 25-му окрузі так само вийшла Валентина Золотарьова – дружина одного з кандидатів, що відмовилися брати участь у виборах голови ОТГ, і, одночасно, - представник місцевої ТВК, яка сама проголосувала за свою реєстрацію в якості кандидата у відповідному окрузі. Важливе зауваження: Валентина Золотарьова йшла як безпартійна, а її чоловік – від «БПП-Солідарності».

Наголошуючи на тому, що обидві ради, що входять до складу ОТГ, мають майже рівнозначні позиції в плані чисельності населення і обсягу бюджетів, варто також з’ясувати, чому діючий голова Черкаської Лозової Павло Шабалтас не балотується на пост голови ОТГ.

Голова Черкаської Лозової обіймає свою посаду фактично ще з часів набуття Україною статусу незалежної держави, тобто приблизно 26 років. За цей час було декілька гучних скандалів, пов’язаних з його ім’ям. Один з них, найбільш висвітлений пресою, трапився у 2011 році, коли Павлу Шабалтасу інкримінували махінації з землею, що нанесли шкоду державі в розмірі 1 млн 813 тис. 285 грн.

У 2015 році на місцевих віборах він балотувався від партії «Відродження» і у черговий раз переміг. Однією з можливих причин, чому Павло Шабалтас не балотується на голову ОТГ – його помітна слабкість як добропорядного кандидата, особливо серед Малоданилівських виборців.

У цілому ж документи на участь у виборах ради ОТГ подали 124 кандидата.  Найбільша кількість від «БПП-Солідарності» – 26 кандидатів, 19 – від «Батьківщини», 17 – від «Укропу», по 9 - від «Самопомочі» та «Свободи», 8 – від «Нашого краю», 5 – від «Партії Пенсіонерів України», ще 31 кандидат - самовисуванці.

Найбільш «авторитетних» кандидатів на усіх можливих округах, як і у переважній більшості ОТГ, виставляють «БПП-Солідарність». «Укроп» та «Батьківщина» хоча і будуть змагатися за владу у більшості округів, проте їх кандидати помітно поступаються авторитетом серед місцевого населення кандидатам від партії влади: багато хто з них не є місцевим, або займає менш престижні посади.

Також, що не є дивним, усі кандидати від «Нашого краю» - з Черкаської Лозової. «Самопоміч» і «Свобода», вочевидь, у разі перемоги намагатимуться знайти прибічників серед інших партійців чи самовисуванців.

Очікування та перспективи

Більшість «місцевих» сходиться на тому, що виграє діючий голова, тому що його конкурента – висуванця ВО «Свобода» - в селищі поки що не знають. Все може і змінитися після того, як Денис Корнієнко почне активну виборчу кампанію. Найбільша кількість округів, за загальним очікуванням, буде за «Солідарністю-БПП». Навряд чи конкурентам вдасться за такий короткий проміжок часу набрати належну кількість прихильників.

Поки що, складається враження, що для виборців у Малоданилівській ОТГ партійна приналежність не така вже й важлива і голосують вони передусім за самого кандидата, а не за його партію. В цілому ж, для мешканців Малої Данилівки важливо, щоб кандидатом була місцева людина, яку всі гарно знають.

Черкаська Лозова у питанні обізнаності «місцевих» про майбутні вибори багато у чому поступається Малій Данилівці. Тут серед «місцевих» мало хто знає, хто саме балотується на посаду голови ОТГ, також виборці мало знають і про діючого Малоданилівського голову: багато хто чув, що він молодий і виграв завдяки підтримці провладної партії, проте конкретних прикладів його діяльності назвати не можуть. Багато мешканців Черкаської Лозової впевнені, що їхній діючий голова Павло Шабалтас балотується також.

Характерно що, діаметрально протилежна думка у жителів Черкаської Лозової і з приводу об’єднання в цілому. Людей бентежить те, що між двома населеними пунктами, що входять до складу новоутвореної ОТГ, відсутній прямий транспортний зв'язок, і щоб дістатися з Черкаської Лозової до Малої Данилівки громадським транспортом необхідно витратити, як  мінімум, 15 гривень в один бік і близько 1,5 години часу, хоча фактична відстань між селом та селищем приблизно 10 км.

Висновки

1. Малоданилівська ОТГ створена на базі селища Малої Данилівки та села Черкаська Лозова, а також відповідних підпорядкованих їм сел. Варто вказати, що за чисельністю населення та за обсягом бюджету обидві громади «виступають майже на рівних». Виходячи з цього, певною несподіванкою є той факт, що діючий голова Черкаської Лозової Павло Шабалтас не змагається цьогоріч за пост голови ОТГ.

2. Основна боротьба за посаду голови ОТГ розгортається між діючим головою Малої Данилівки Олександром Гололобовим та представником ВО «Свобода» Денисом Корнієнком. Цікаво також, що та сама «Свобода» фактично не змагається за своє вагоме представництво у раді ОТГ, бо висуває лише 9 з 26-ти можливих кандидатів. Проте, вочевидь, за можливості вона намагатиметься створити коаліцію з кандидатами від «Батьківщини» та опозиційними теперішній владі самовисуванцями.

3. Діючий селищний голова Малої Данилівки має вагому підтримку серед виборців, алеі йде на вибори також за підтримки президентської сили.

4. В процесі реєстрації кандидатів у Малоданилівській ОТГ виникло найбільше непорозумінь серед усіх новостворених у Харківській області. Тут і в останній день знялися з балотування три кандидати на посаду голови ОТГ. Також показовим є факт «зловживання» повноваженнями однієї з представниць ТВК, яка сама проголосувала за своє висування кандидатом у 25-му окрузі.

5. Простежується досить велике розходження між жителями Малої Данилівки та Черкаської Лозової з питань виборів та об’єднання, у цілому. Якщо у першому випадку спостерігається значна політична активність та обізнаність населення з приводу майбутніх виборів, то у другому - переважна більшість мешканців не знає навіть прізвищ кандидатів, що змагаються за посаду голови ОТГ. Від об’єднання в одну громаду мешканці Малої Данилівки очікують лише на позитивні зміни, бо бюджет нарешті буде концентруватися безпосередньо на місці, а мешканці Черкаської Лозової висловлюють переважно свої сумніви з приводу тієї ж самої концентрації коштів у віддаленому центрі ОТГ.

6. Фаворитами виборів в округах є представники «БПП-Солідарності». Списки інших партій, на перший погляд, навряд чи спроможні конкурувати з ними і за ознаками авторитетності кандидатів, і кількісно. Вочевидь, у випадку потрапляння до ради окремі представники партій змушені будуть шукати партнерів серед самовисуванців та інших представників опозиції.

Юлія Курочкіна,

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Матеріал підготовлений у рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED) та Уряду Канади

comments powered by HyperComments