Агітаційна кампанія в територіальних громадах пройшла з порушеннями – «ОПОРА»

Юлія Гуш  |  Четвер, 26 жовтня 2017, 16:02
Передусім, порушення були пов’язані з розміщення агітаційних матеріалів на користь того чи іншого кандилата
Агітаційна кампанія в територіальних громадах пройшла з порушеннями – «ОПОРА»

29 жовтня в семи об‘єднаних територіальних громадах Харківщини мають відбутися вибори. Проте вже під час проведення агітаційної кампанії представниками Громадянської мережі «ОПОРА» була помічена низка порушень, пов‘язаних з розміщенням агітаційних матеріалів.

«Одне з порушень – це агітація без вихідних даних, – розповів Микола Зінченко, координатор громадського спостереження за виборами у Харківській області, – бо кожний агітаційний плакат має містити дані про замовника, про виконавця, про відповідального за друк та кількість примірників. Ми бачимо на дошці оголошень в Малоданилівській селищній раді агітаційну листівку від кандидата «Батьківщини». І там вихідних даних немає. З цього приводу було звернення до Дергачівського відділу поліції. Там був складений адміністративний протокол про порушення».

Крім того, реклама розміщувалася на місцях, які зовсім для цього не призначені. Зінченко розповів, що їх має визначати селищна рада, хоча на таких місцях політичної реклами зазвичай не побачиш. Проте її можна знайти на деревах та електронних стовпах. Щоправда, прямої заборони на це немає, але, як зазначають представники «ОПОРИ», це суперечить нормі, згідно якої для таких матеріалів має бути відведене спеціальне місце. Часом реклама розміщується в громадському транспорті, як це було в Золочівському районі. А це прямо суперечить Закону Україні «Про місцеві вибори».

Щодо майбутніх виборів, то співробітники харківської поліції обіцяють, що вони пройдуть чисто.

«Співробітниками поліції буде забезпечено публічний порядок та безпеку на всіх виборчих дільницях, – підкреслив Сергій Бірбасов, начальник управління превентивної діяльності ГУ НП у Харківській області, – як на територіальних виборчих комісіях, так і на дільницях. Тому буде задіяна достатня кількість співробітників поліції. Вже створені відповідні резерви та мобільні групи. У разі виникнення правопорушення будуть задіяні співробітники поліції. Я думаю, що вибори пройдуть на дуже високому рівні».

Загалом, співробітники «ОПОРИ» зазначають, що агітаційна кампанія не відрізнялася активністю. Вони це пояснюють тим, що в селах кандидати та виборці зазвичай знають один про одного. Тому кандидати більш воліють проводити особисті зустрічі, аніж розповсюджувати друковану агітацію.

Зокрема, під час останньої передвиборчої кампанії в ОТГ були помічені і позитивні тенденції. Наприклад, цього разу ніхто з кандидатів не задіював адмінресурс, як це було раніше, на виборах до інших ОТГ.

comments powered by HyperComments