Світлична розповіла про можливість налагодити сферу сільської медицини

Середа, 14 лютого 2018, 14:59
Реформування первинної ланки медичної допомоги в селі стало одним із головних питань під час засідання Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.
Світлична розповіла про можливість налагодити сферу сільської медицини

Про це повідомляє прес-служба ХОДА. 

Так, за словами губернатора Харківщини Юлії Світличної, зараз вперше за роки незалежності нашої держави Президент України звернув увагу на розвиток саме сільської медицини. На її думку, завдяки цьому виникла можливість налагодити цю сферу, адже зараз вона перебуває у жахиловому стані. Голова ХОДА підкреслила необхідність підтримувати цю сферу. 

"І ця підтримка сьогодні є з боку держави: у вигляді побудови нових амбулаторій або капітального ремонту тих, які придатні до використання", - зазначила Юлія Світлична. 

Губернатор Харківської області розповіла, що реформа сільської медицини у регіоні буде обговорюватися та аналізуватися. Також запланована робота з інформування медиків і населення про всі нюанси. На сьогоді в усіх районах вже існують координаційні ради, робочі групи, що складаються з фахівців. 

За інформацією головного лікаря Харківської обласної клінічної лікарні Богдана Федака, первинна ланка сьогодні недостатньо забезпечена у матеріально-технічному плані. 

"95 амбулаторій  (це 28% від загальної кількості в області) та 78 ФАПів (15,7%) потребують капітального ремонту або реконструкції. Тобто, там просто не можуть працювати лікарі. З 334 амбулаторій лише 60% мають централізоване постачання води. А серед ФАПів - це тільки 10%. У таких умовах практично неможливо виконувати ті завдання, які стоять перед лікарями в сільській місцевості. Отже, реформа первинної ланки є вчасною та вкрай необхідною. Закон № 2206, ініційований Президентом України, є абсолютно зрозумілим, чітким та нескладним до виконання. Передбачена побудова нових сільських амбулаторій, забезпечення їх транспортом, новим обладнанням, меблями, швидкісним інтернетом. Тобто, створення умов для надання повноцінної допомоги пацієнтові", - сказав він. 

Раніше ми писали, що для будівництва однієї амбулаторії державним бюджетом передбачено виділення від 2,6 до 3 млн грн. Цього року в Харківській області планують побудувати 50 нових сільських медамбулаторій.

На думку Юлії Світличної, закон про розвиток сільської медицини підвищить рівень надання послуг населенню навіть у віддалених селах. Окрім того, дуже важливим є те, що у наслідок реформ з`явилася можливість розвивати інфраструктуру.

comments powered by HyperComments