Д. Святаш: «Судові "тітушки" - нове явище в українському правосудді»

Понеділок, 6 серпня 2018, 16:50
Народний депутат Дмитро Святаш вважає, що операція з продажу одного з активів українського офісу BNP Paribas у 2017 році пройшла непрозоро.
Д. Святаш: «Судові "тітушки" - нове явище в українському правосудді»

Про це повідомляє Depo.Харків.

"У 2008 році, ще до кризи, у мене був сформований особистий борг перед BNP Paribas. Мова йде, повторюся, не про АІС і корпоративні борги – я кажу тільки про особистий, який вказав у своїй електронній декларації. На жаль, діалогу з банком після того, як вибухнула криза, не вийшло. І поки йшли переговори, на цей борг йшли відсотки, пеня, відсотки на пеню – у результаті за 10 років він зріс більш ніж у 10 разів по відношенню до первісного", - повідомив Святаш.

За словами нардепа, незважаючи на пропозиції з його боку, діалог з фінустановою не відбувся.

"У результаті у грудні 2017 року цей борг був проданий "Українській Металургійній Компанії". Продан не прозоро, тобто без публічного конкурсу — не через створену спеціально для подібних операцій систему торгів СЕТАМ (що є звичайною практикою для українських банків), а з дисконтом у 97%. Вдумайтеся: не за ринковою ціною, коли банк, виставляючи суму шляхом прозорих торгів, отримує максимальну суму, а підкилимно — всього за 3% від суми стягнення", - зазначив Святаш.

"Тому, коли пишуть про "багатомільйонні борги банку" – це брехня. Сьогодні існують взаємовідносини між мною і рейдером, котрий за три копійки викупив мій особистий борг перед банком і намагається стягнути з мене суму, яка у 40 разів більше, ніж він заплатив. Найголовніше, що, у результаті, мотивом є аж ніяк не стягнення боргу", - вважає Святаш.

За фактом наявності боргових зобов'язань було відкрито виконавче провадження, у рамках якого державним виконавцем була допущена низка помилок і порушень законодавства. Тому після звернення Святаша в суд за місцем проживання постанова про відкриття виконавчого провадження була скасована.

Напередодні засідання суду, за апеляційною скаргою на закриття Дзержинським судом Харкова виконавчого провадження щодо стягнення заборгованості, народний депутат розповів про безпрецедентний тиск на суддів, які пов'язані з даним процесом.

«Щоб змусити суддю прийняти неправосудне рішення, на нього йде колосальний пресинг у вигляді дзвінків та SMS з погрозами, злому особистої Фейсбук-сторінки, вкидання фейкових новин і цькування у соціальних мережах, погроз, що надходять, нібито від мого імені і, безумовно, такого інструменту, як судове тітушество», - стверджує Д. Святаш.

За словами політика, як правило, це проплачені люди, яких чомусь називають активістами, які «створюють своїми діями атмосферу прийняття вигідного для замовника акції незаконного рішення - у крайньому випадку, просто зривають судове засідання». 

«Я хочу звернутися до суддів: якщо на вас буде здійснюватися такий тиск, перше, що необхідно зробити - негайно звернутися за даним фактом до правоохоронних органів, - заявив Дмитро Святаш. - Як народний депутат, я готовий допомогти кожному судді припинити тиск на корені, звернувшись до правоохоронних органів, аж до Генеральної прокуратури. Судді не повинні відчувати себе беззахисними і на цій підставі виносити неправові рішення».

comments powered by HyperComments