Вибори у Сухополов’янській ОТГ, як полігон найгірших передвиборчих технологій

Володимир Діденко  |  Субота, 21 грудня 2019, 19:37
22 грудня у Сухополов’янській об’єднаній територіальній громаді на Чернігівщині відбудуться перші вибори. «Справжня варта» дослідила специфіку об’єднання навколо Прилук та зацікавленість сторін у виборчому процесі новоствореної громади.
Вибори у Сухополов’янській ОТГ, як полігон найгірших передвиборчих технологій

Сухополов’янська громада: об’єднання тривалістю у чотири роки

Новостворена ОТГ оточила місто Прилуки майже з усіх боків, окрім південно-східного. Втім, попри територію понад 800 км2  та чималу кількість сільських рад у складі (19), Сухополов’янська громада має досить середній показник кількості населення – 16.479. До речі, на території двох сільрад, що увійдуть до складу громади – Лісовосорочинській та Сухополов’янській – розташоване Прилуцьке нафтове родовище.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України

Процес об’єднання Сухополов’янської ОТГ був довготривалим та суперечливим. В червні 2015 року можновладці райцентру вперше заговорили про можливе майбутнє об’єднання громади. Щоправда тоді розглядались дещо інші варіанти по її складу. З 2015 року – близько 5 різних ОТГ: в різних конфігураціях,підіймались питання формування на базі тоді ще незапланованої Сухополов’янської щонайменше подекуди з приєднанням інших сільрад. Співбесіди та наради з головами рад, що могли б увійти у майбутні ОТГ проводив особисто очільник Прилуцької райдержадміністрації Денис Росовський (на той момент - ще в.о. голови).. Висування ідей щодо різних конфігурацій у створенні майбутньої громади (чи декількох громад) продовжувалось аж до визнання Чернігівською ОДА рішення щодо об’єднання таким, що відповідає Конституції.

Найбільший резонанс викликали так звані "протести жителів Заїзду та Малківки", які підігрівалися (зокрема щодо Заїзду) козаками Прилуцького козачого полку на чолі з отаманом Сергієм Ткаченко. Попри кейс звернення до суду одного з жителів з позовом до Заїздської сільради про протиправність процедур її об’єднання в Сухополов’янську ОТГ. (рішення суду було: задовольнити позов у повному обсязі) до змін у складі громади це не привело.

Отаман Сергій Ткаченко

В Законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» немає жодних норм-запобіжників «взяття в облогу» одних громад іншими. Норма, на яку могли б посилатись опоненти об’єднання Сухополов’янської ОТГ, а саме пункт 1 статті 4 Закону, прописує неможливість існування однієї громади у складі іншої. Тож дія цієї заборони могла б розповсюджуватись на подібні кейси лише у разі юридичного закріплення самоврядної громади у складі іншої, що нашого прикладу не стосується.

Попри усі наміри супротивників об’єднання, вибори 22 грудня пройдуть на території усіх сільських рад, що утворюють Сухополов’янську ОТГ.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України

Вибори голови ОТГ: Голова РДА vs Голова районної ради

На виборах голови ОТГ, кількість виборців в якій складає понад 10 тис. чоловік, висунулася незвично велика кількість кандидатів – 31 особа.

За багаточисленними даними місцевих жителів, представників місцевої влади та ЗМІ, переважна більшість з них (27 чоловік) – це т.з. "технічні кандидати", які «підіграють» одному кандидату – Василю Малику. Останній нині є головою Прилуцької районної ради. За особистими реєстраційними даними Малик проживає у селі Білорічиця, відстань якого від Прилук (місця роботи голови Районної ради) – 34 кілометри. Обраний він був до неї у 2015 році за списком партії «Блок Петра Порошенка», який він очолив (так само, як і список до обласної ради). Цікаво що першим за голосами виборців кандидатом від БПП до райради стала Олена Малик 1970 року народження (найбільш ймовірно – дружина кандидата).

Голова Прилуцькой райради Василь Малик

Малик також був головою районного осередку партії Порошенка, а на парламентських виборах 2019 року балотувався від «Європейської солідарності» на мажоритарному окрузі №210 (який охоплює, в тому числі, й територію Сухополов’янської ОТГ). Проте зайняв 9 місце на окрузі з результатом у 2,87%, або 2230 голосів виборців. І не дивно: Прилуччина традиційно була базовим регіоном для "Батьківщини", а ніяк не для "Солідарності". Тож, навіть перебуваючи в тісних стосунках із «ЄС» (а також, як кажуть в Прилуках, з Аграрною партією), кандидат Малик на виборах ОТГ через непопулярність серед виборців ОТГ.будь-яких партійних брендів (окрім, поки що, президентської "Слуги народу") на нинішніх виборах йде самовисуванцем.

Другим кандидатом, і, за словами багатьох місцевих жителів, основним конкурентом Василя Малика є нинішній виконуючий обов’язки голови Прилуцької районної державної адміністрації Денис Росовський. На виборах до Чернігівської обласної ради у 2015 році Денис Росовський балотувався від партії «Батьківщина», не будучи її членом. Він потрапив до обласної ради, набравши 20,7% голосів (2 місце в окрузі), проте на сайті ЦВК, як депутат, не значиться,. Ймовірно, кандидат відмовився від депутатського мандату, залишившись заступником голови Прилуцької РДА, ким він і був до виборів.

Нині, як і Малик, Росовський йде самовисуванцем. Він єдиний із 31 кандидатів, хто проживає у центрі новосформованої ОТГ – селі Сухополова. Переважна більшість кандидатів (25 осіб) мешкає або в Прилуках, або взагалі за межами ОТГ та районного центру (4 кандидати). Тобто, по факту, тільки двоє кандидатів з 31 (Росовський та Малик) проживають на території тої ОТГ, в якій балотуються на посаду голови. 

Голова Прилуцької РДА Денис Росовський

Третім кандидатом на посаду голови Сухополов’янської ОТГ є Руслан Ніязов. Він є директором ТОВ «Комфортні послуги», що займається комплексним обслуговуванням різних об’єктів. Балотується кандидат від партії «Слуга народу» та, що є незвичним для представників цієї партії, наразі є її членом. На цьому відомості про цього кандидата завершуються, через що він є незначним претендентом на перемогу у виборах.

Замикає четвірку директор приватного підприємства «Такс строй град» Сергій Ткаченко, найбільш відомий, як отаман «Прилуцького козацького полку» - місцевої громадської організації. Важко сказати, чи є цей кандидат повністю «не технічним», адже його критична передвиборча риторика ("как же ви допустілі?!" та "скоро залишиться розпахати села під кукурузу") по відношенню до діючіх голів сільських та селищних рад вигідна одному з головних претендентів на займання посади голови громади.

Усі інші 27 кандидатів, за даними місцевих представників сільської влади, є такими, що балотуються для «заповнення списку кандидатів», щоб максимально розсіяти голоси виборців, надавши перевагу діючому голові Прилуцької районної ради. Дійсно, якщо поглянути на список кандидатів, то можна побачити багато «дивних» моментів. Наприклад, 6 кандидатів є працюючими на однакову фірму – певного «ФОП Шевченко». Чотири кандидати є безробітними, шестеро – працюють водіями, а ще троє – охоронцями. Також підозрілими виглядають два кандидати, які працюють в структурах, схожих на назви політичних партій: один – у ТОВ «Батьківщина», інший – у підприємстві «Слуга народу». Останнє, ймовірно, спрямовано на відбір голосів у кандидата Руслана Ніязова.

Виглядає так, що основна боротьба за крісло голови розгорнеться між головою Прилуцької районної ради Василем Маликом та в.о. голови Прилуцької райдержадміністрації Денисом Росовським. Останнього підтримують усі 19 голів сільських рад Сухополов’янської громади  Нещодавно, 16 з них у публічній заяві осудили його конкурента Василя Малика та звинуватили того у численних порушеннях під час ведення передвиборчої кампанії. Вони стосуються і незаконного використання світлин голів сіл на передвиборчих листівках кандидата, і спроби підкупу виборців, і залякування конкурентів, і дискредитація опонента в місцевих виданнях та навіть випуск їх фейкових клонів.

Денис Росовський і Василь Малик

Втім, головна задача переможця ціх перегонів, ким би він не був - захистити результат, та об’єднати навколо себе депутатський корпус, на 26 мандатів якого претендують 118 кандидатів. Сьогоднішній день покаже, наскільки усі сторони виборчого процеса впоралися з першою частиною цього завдання.

comments powered by HyperComments