Австрія – Україна: Поразка при невиразній грі

Субота, 2 червня 2012, 11:46
Національна збірна України з футболу провела другий з трьох запланованих товариських матчів під час тренувального збору в Австрії для підготовки до фінальної частини УЄФА Євро-2012 в Україні та Польщі. За невиразної гри вона закінчила поєдинок зі збірною Австрії поразкою.
Австрія – Україна: Поразка при невиразній грі

На три голи австрійців українці змогли відповісти лише двома. При цьому австрійці протягом усього матчу мали деяку ігрову перевагу, а усі голи у свої ворота українці пропустили через помилки захисників.

Після першого товариського матчу зі збірною Естонії, який закінчився з рахунком 4:0 на користь «жовто-блакитних», в рамках тренувального збору в Австрії для підготовки до фінальної частини УЄФА Євро-2012 в Україні та Польщі, від збірної України очікувалось продовження якісної гри.

Незважаючи на те, що до Євро залишився лише тиждень, однак головний тренер команди Олег Блохін ще продовжує експерименти зі складом, даючи можливість практично всім футболістам ігрову практику та випробовуючи дієвість різних тактичних схем побудови гри.

Українці вийшли фактично у тому самому складі, який розпочинав гру з естонцями, за виключенням голкіпера Андрія П’ятова, замість якого у рамці з’явився харків’янин Олександр Горяїнов, а на лівому фланзі Євгена Селіна замінив Ярослав Ракицький. Склад збірної Австрії за деякими винятками відрізнявся від попереднього матчу між командами піврічної давнини, але атакувальне тріо в особі Іваншица, Янко та Арнаутовича не зазнало змін. Можна лише відзначити появу у стартовому складі воротаря Ліндера та півзахисника Юнузовича.

Не встигла годинникова стрілка здійснити два оберти, а футболісти призвичаїтись до поля та один одного, як Михалик збив Янко в метрах 18-ти практично по центру воріт. До м’яча підійшов Златко Юнузович, і м’яко пробив у правий верхній кут воріт збірної України. Олександр Горяїнов врятувати не зміг – для нього траекторія м’яча виявилася заскаладною та неочікуваною. Але гол є гол, і голкіпер, який проводив свій 2-й матч за збірну, вперше вимушений був витягати м’яча із сітки власних воріт. 1:0. Австрія повела в рахунку.

Златко Юнузович приймає вітання від Давіда Алаби після відкриття рахунку у матчі. Фото: AFP.

Протягом першої третини першого тайму австрійська збірна загалом контролювала гру, застосовуючи високий пресинг на половині поля української дружини, не цураючись пресингу українських захисників, після чого ті були вимушені часто-густо вибивати м’яча за межі поля або виносили його бозна-куди. При цьому українці майже не доходили до воріт австрійців – максимум вдавалось зробити кілька пасів, після чого м’яч або губили, або віддавали захисникам чи Горяїнову. Після матчу зі збірної Естонії українці виглядали на старті поєдинку невиразно: чи то гол у власні ворота став «холодним душем» для них, чи то естонці слабкіші за австрійців. Друге, видається, ближче до правди. І як виявилось в підсумку невиразною можна назвати усю гру української збірної.

Лише по тому українці трохи оговтались: вдалися кілька перспективних атак, але через непорозуміння між гравцями та технічний брак при передачах або при обробці м’яча на підступах до штрафного майданчика австрійської збірної вони завершувались лише ударами від воріт. Австрійці виглядали цікавіше: більшість їх атак у першому таймі закінчувались ударами по воротах, які здебільшого йшли у рамку воріт, не створюючи проблем Олександру Горяїнову. Перший більш-менш серйозний момент українці створили на 22-й хвилині: Ярмоленко пройшовся правим флангом, змістився до штрафного майданчика господарів, і зробив простріл: Девич у падінні головою до м’яча не дотягнувся, а Коноплянка чомусь замість удару прострелив і влучив в когось з захисників, який вже лежав п’ятою точкою на газоні. За кілька хвилин карусель на підступах до карного майданчика австрійської збірної, яку організували Ярмоленко Девич та Назаренко, Гусєв завершував її ударом у ближній кут Ліндера – повз ворота.

Можна ще згадати травму Флоріана Кляйна, який після верхової боротьби невдало приземлився і надірвав стегно, і якого Марсель Коллер був вимушений змінити на Дьоргі Гаріча вже на 28-й хвилині.

На 36-й хвилині Назаренко по місцю лівого інсайда вивів Девича на побачення з Хайнцем Ліндером. Девич бити не став, і зробив передачу на Ярмоленка, але лінійний арбітр підняв прапорець (до слова, матч обслуговувала німецька бригада арбітрів), а Фелікс Цваєр свиснув офсайд у Девича. Як засвідчив повтор з офсайдної камери, Девич був «на лінії» з захисниками.

Закінчився перший тайм штрафним у ворота українців, але з виконанням в Арнаутовича не склалося – повз ворота.

Гра потребувала коректив, і по перерві в українців відбулось відразу 3 заміни: замість Горяїнова у рамку став молодий Максим Коваль, а замість інертного Вороніна та Девича на поле вийшли Андрій Шевченко та Артем Мілевський відповідно. Стало помітно, що й українці заграли активніше, з’явились удари з середньої дистанції по воротам Ліндера. З другого боку, австрійці не пасли задніх, і підтримали темп гри. Як наслідок, гра стала більш відкритою, що принесло цілу зливу голів у другому таймі.

Ознакою зміни гри збірної України став удар Коноплянки після пасу Шевченка низом у ближній кут на 52-й хвилині метрів з 17-ти – австрійський воротар відбив м’яч у бік, і через кілька секунд накрив його у власному воротарському майданчику. Але перед тим австрійці провели атаку, яку завершував Гаріч після багатоходівки за участі Алаби, Арнаутовича та Юнузовича.

На 55-й хвилині Сергій Назаренко пробивав штрафний метрів з 20-ти, але м’яч влучив у спину Прьодля, який стояв осторонь стінки, після чого відскочив до Ярмоленка. Хавбек київського «Динамо» простелив вдовж воріт, і Олегу Гусєву залишалося лише підставити ногу. 1:1!!

Драгович та Гусєв ведуть боротьбу за м'яч. Фото: Євген Кравс, Uefa.com

На 62-й хвилині Алаба обігрався в стінку із Зуттнером, випередив Богдана Бутка, що за кілька хвилин до того вийшов замість Коноплянки, і прострелив у штрафний майданчик українців. Тимощук заблокував удар Іваншица, але м’яч відскочив до Марко Арнаутовича, якого не встиг накрити Гусєв, і австрієць хльостким ударом у дальній кут забивав м’яч у ворота Коваля. 2:1, і збірній України знову необхідно відігруватись.

А вже за 3 хвилини українцям вдалась швидка контратака. Ротань у центрі поля відпасував на Мілевського, той перевів м’яч на лівий фланг, де Ярмоленко, змістившись справа до карного господарів, розхитав Зуттнера і відпасував Гусєву. Олег із-за меж штрафного майданчика зняв павутиння з ближньої дев’ятки Ліндера. 2:2!!! І знову у рахунку встановилась рівновага.

Ярмоленко проривається повз Шарнера до воріт збірної Австрії. Фото: Reuters.

Варто згадати смачний удар Алаби на 74-й хвилині, який пройшов повз ворота, а ще за 2 хвилини після подачі від кутового прапорця від Ротаня Мілевський пробивав у дальній від кіпера нижній кут, але м’яч з лінії воріт винесли захисники австрійської команди. Був ще один офсайд у Ярмоленка, якого, як показав відео-повтор, не було, а також потужний удар Тимощука метрів з 25-ти, який пройшовся над поперечиною.

Кляйн та Коноплянко ведуть боротьбу за м'яч. Фото: АР.

А завершився матч… голом у ворота українців: після переводу м’яча з правого на лівий фланг його підхопив Арнаутович, і, обігравши Бутка, якого не підстрахували центр-беки, вколотив м’яч у дальню від Коваля дев’ятку. 3:2. Австрійці втретє у матчі вийшли вперед. В останні хвилини українці не спромоглися створити чогось бодай небезпечного для того, аби зрівняти рахунок у матчі. Відтак, ця поразка стала першою у 2012-му році для підопічних Олега Блохіна.

В результаті безпрограшна серія збірної України з 6-ти матчів, з яких 5 останніх завершились перемогою синьо-жовтих, була перерваною. Гра знову показала, що збірна України грає вкрай не стабільно. Сподобалась зв’язка Ярмоленка з Гусєвим. Можна відзначити корисні дії Тимощука та Шевченка. Водночас, Воронін не показав анічогісінько, у Девича можливостей для реалізації своїх можливостей було небагато, а гра всієї захисної ланки збірної ставить під сумнів успішний виступ українців на Євро-2012. Одним словом, Олегу Блохіну є над чим подумати до матчу зі збірною Туреччини, яка стане завершальною у циклі товариських матчів перед Євро-2012. По тому, можна буде зробити деякі попередні висновки щодо стану української дружини перед Євро-2012.

Статистика матчу:

1 червня 2012 року

Стадіон: Інсбрук. Стадіон «Тіволі Ной».

Україна: Горяїнов (Коваль, 46), Гусєв, Хачеріді, Михалик, Ракицький, Тимощук, Назаренко (Ротань, 63), Коноплянка (Бутко, 59), Ярмоленко, Воронін (Мілевский, 46), Девич (Шевченко, 46).

На заміні: П’ятов, Кучер, Шевчук, Селін, Алієв, Гармаш, Селезньов.

Головний тренер: Олег Блохін.

Австрія: Ліндер, Кляйн (Гаріч, 28), Прьодль, Шарнер, Саттнер, Арнаутович, Баумгартлінґер (Кавлак, 67), Алаба (Пехліван, 82), Іваншиц (Бургшталлер, 75), Юнузович, Янко (Бюргер, 63).

На заміні: Гратцай, Кенігсхофер, Ортлехнер, Хінтереггер, Забітцер.

Головний тренер: Марсель Коллер.

Голи: Юнузович, 3, Арнаутович, 62, 89 – Гусєв, 56, 65.

Попередження: Михалик, 38.

Арбітр: Фелікс Цваєр (Німеччина).

comments powered by HyperComments