Удар по букві закону та повернення Динамо на вершину. Підсумки 11-го туру УПЛ

Середа, 5 листопада 2014, 12:32
У донецькому дербі зафіксовано вкрай несподіваний результат, а керівництво вітчизняної Федерації знову дивує зі знаком "мінус". Серед сонму найкращих команд відбулися перестановки у таблиці, у донецькому дербі зафіксовано вкрай несподіваний результат, а керівництво вітчизняної Федерації знову дивує зі знаком "мінус". Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона. Інформує «Українська правда».
Удар по букві закону та повернення Динамо на вершину. Підсумки 11-го туру УПЛ

 

Подія туру

У чемпіонаті України – новий лідер змагань. Київське Динамо залишається єдиною командою чемпіонату, яка ще не знає смаку поразок. При цьому "біло-сині" обіграли як двох основних переслідувачів, ким є Дніпро та Шахтар, так і команду, яка розглядалася одним з головних претендентів на місця нагорі – харківський Металіст. У другому колі чемпіонату України столична команда проведе домашні матчі проти Харкова та Дніпропетровська, а також виїзний матч проти "гірників".

Команда туру

Донецький Металург проявив характер у матчі проти Шахтаря та здобув заслужену перемогу. "Вічно друга" команда Донецька побудувала свою гру за єдино вірним для більшості команд УПЛ проти "помаранчево-чорних" принципом – на контратаках. І саме за рахунок швидкого переходу від оборони до наступальних дій триразовий бронзовий призер національної першості зумів скористатися численними оголеними зонами номінальних гостей Оболонь-Арени.

Матч туру

Дніпропетровський Дніпро та київське Динамо зіграли центральний матч першого кола чемпіонату України. Сутичка на Дніпро-Арені мала стратегічне значення для розподілення місць нагорі, адже у випадку перемоги вже колишня перша команда чемпіонату УПЛ нинішнього сезону могла відірватися на п’ять очок від киян і на сім балів від чинного чемпіона країни. Не варто довіряти цифрам на табло – перевага киян не була настільки значущою, щоб вважати розгром суперника справедливим результатом гри. Забий Дніпро бодай один зі своїх хай і нечисленних, проте вагомих шансів, і команда Маркевича могла б переломити хід гри. Втім, Динамо продемонструвало відмінну фізичну готовність і реалізувало чи не всі свої шанси.

Сенсація туру

Вікторія підопічних П’ятенка над командою Луческу стала першою у чемпіонатах України. До гри у Києві "металурги" попереднього "призову" вже відчували смак перемоги над "гірниками". Перша звитяга дітища Тарути датована 1998 роком – двома роками пізніше дати заснування клубу. А вже друга вікторія була здобута не так давно – у березні 2010 року. Та це було у межах протистояння команд у Кубку країни. Цікаво, що людина, яка обіцяла поставити МД пам’ятник у разі перемоги над принциповим опонентом у ЧУ – мова про Йожефа Сабо – від своїх слів з елементами пародії на дипломатичність відмовилася...

Рекорд туру

Захисник донецького Металурга зіграв 350-й матч у вищій лізі чемпіонату України. В’ячеслав Чечер є одним з найдосвідченіших гравців чемпіонату країни, який бачив на своєму шляху якщо не все, то дуже багато. Капітан своєї команди та великий патріот "металургів", практично увесь свій футбольний шлях Чечер пройшов, захищаючи кольори саме "МетаДону" (захисник "відлучався" на нетривалі "відрядження" до Краснодару та Львова, проте швидко повернувся до табору рідної команди).

Скандал туру

Поява на полі півзахисника донецького Шахтаря Тараса Степаненка у матчі 11-го туру УПЛ стала великою несподіванкою. Випустивши хавбека на поле, представники Шахтаря посилалися на рішення КДК ФФУ, який, у свою чергу, вкотре продемонстрував грубе невміння жити за принципами футбольного правосуддя. Дозволивши Степаненку зіграти з Металургом, орган Федерації змінив своє ж рішення, поставивши під сумнів легітимність будь-якого наступного висновку законодавчого збору. Цікаво, якою буде реакція Дніпра у наступному турі у випадку виходу Степаненка на поле? Чи не спробує клуб Коломойського скористатися бездарністю КДК, і чи не оскаржить результат гри у міжнародних інстанціях щонайменше у випадку невдалого для себе підсумку матчу? Чи Шахтар завбачливо не випустить футболіста на поле?..

Суддівство туру

Одразу в кількох матчах 11-го ігрового кола сталися суперечливі епізоди. У головному матчі туру арбітр з Одеси Швецов не зафіксував взяття воріт Динамо після удару Зозулі. На думку пана Віктора, на 35-й хвилині Сидорчук вибив у поле м'яч, який не перетнув лінію воріт. Як показали численні повтори – представник Феміди був правий.

Гра Шахтаря з Металургом теж подарувала їжу для роздумів. У компенсований до другої половини час півзахисник МД В’ячеслав Шарпар нібито зіграв рукою у штрафному майданчику своєї команди. Арбітр порушення не зафіксував. На нашу думку, неприродній (читай – навмисний) рух рукою гравця у бік м'яча мав місце бути, і суддя Юрій Вакс мав право ставити одинадцятиметровий штрафний удар.

Так само у компенсований до другого тайму час резонансний епізод стався у матчі за участю запорізького Металурга та Чорноморця. Після удару Прийомова м'яч потрапив у руку Кутаса. На повторі чітко видно – момент стався у межах штрафного майданчика, тоді як арбітр Сергій Скрипак з Києва побачив порушення за його межами. На нашу думку, суддя мав усі підстави призначити пенальті.

Антигерой туру

Воротар дніпропетровського Дніпра Денис Бойко провів проти київського Динамо не найкращий матч. На старті сезону екс-голкіпер київського Динамо є одним з кращих гравців чемпіонату України у своєму амплуа. Однак у грі проти киян саме помилка Дениса при першому взятті воріт "синьо-біло-блакитних" стала ключовою у матчі. Відбий страж воріт удар Ленса, який летів прямісінько у нього... Проте наразі говорити про альтернативу виконавцю на лаві запасних клубу не доводиться – позиції Дениса сильні, як ніколи.

Гравець туру

Андрій Ярмоленко показав істинно чемпіонську гру у матчі проти Дніпра. Перед початком зустрічі у Дніпропетровську не обійшлося без традиційних порівнянь найкращих креативних виконавців чемпіонату з українським паспортом: Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки. Однак на ділі на полі запам’ятався лише перший. На рахунку динамівця Києва гол і створене, за рахунок ідеальної передачі, друге взяття воріт.

Гол туру

Хавбек донецького Металурга Джордже Лазич забив у ворота Шахтаря найкращий гол туру. Перемога донеччан, які позиціонують себе як "металурги", не була б можливою без м'яча сербського півзахисника. Досвідчений 31-річний Лазич проводить чи не кращий сезон у кар’єрі й уже відзначився п’ятьма голами та результативною передачею.

 

comments powered by HyperComments