У Люботині на рингу "побилися" 80 любителів шкіряних рукавичок

Понеділок, 27 травня 2019, 18:12
У вихідні, 25 та 26 травня, в Люботині вже у тринадцятий раз відбувся щорічний турнір з аматорського боксу. Цього року участь у змаганнях взяли 24 спортивних клуба – загалом близько 80 спортсменів від 8 до 35 років з Харківської, Сумської та Полтавської областей. Оцінювали майстерність боксерів судді міжнародної категорії.
У Люботині на рингу "побилися" 80 любителів шкіряних рукавичок

За результатами турніру переможцем у ваговій категорії до 75 кілограм став Олександр Альбовський, а в суперважкій вазі – Володимир Малишев (обидва – Люботин). 

"Участь в змаганнях беруть боксери різного віку та спортивної кваліфікації – від юних новачків до кандидатів в майстри спорту. – розповів засновник турніру, тренер вищої категорії Володимир Ткаченко. – Дорослі є прикладом для молодих та юних спортсменів. Мета турніру – популяризація боксу. В Люботині бокс з 1966 року безперервно розвивається, тут виросло багато відомих боксерів. У цьому році ми придбали свій ринг, почали працювати більш солідно". 

Згідно з регламентом турніру, поєдинки у самих юних спортсменів включали в себе три раунди тривалістю в одну хвилину кожний; у старших дітей – три раунди по три хвилини. Незважаючи на те, що на рингу змагалися боксери-любителі, хлопці билися до останньої секунди, а ті, хто програли, часом не могли стримати сліз. 

"Місто Люботин є славної віхою в історії розвитку аматорського боксу в Харківській області, – запевнив суддя міжнародної категорії AIBA, головний секретар турніру Семен Свистунов. – Боксери-любителі змагаються відповідно до правил Міжнародної асоціації аматорського боксу AIBA. Змагання завжди проходять насичено й безкомпромісно, ​​збирають велика кількість глядачів". 

Для юних боксерів аматорські турніри можуть стати важливим етапом на шляху у великий спорт. Андрій Калмиков із Чугуєва, який переміг у категорії до 44 кілограм, в майбутньому мріє побудувати професійну кар'єру. 

"Я займаюся боксом 2,5 року, турнір мені подобається, я тут вже вдруге – розповів Андрій Калмиков. – У минулому році змагання проходили один день, цього року – два. У майбутньому хотілося би стати хоча б майстром спорту України, а мрія – майстром спорту міжнародного класу". 

Вболівальники звернули увагу на гарну організацію турніру. Андрій Андрєєв, батько юного боксера – також Андрія Андрєєва (КСДЮШОР "Динамо" Харків), вважає, що бокс – гарний спосіб зняти стрес та позбутися негативної енергії. 

"Коли є такі змагання, прагнення у дитини займатися боксом стає ще більшим, дитина інтенсивно тренується, викладається, щоб стати краще, – зазначив Андрій Андрєєв. – Мій син сам обрав цей вид спорту. Коли ти займаєшся боксом, ніколи не проявляєш агресію в звичайному житті. Для людей холеричного типу темпераменту, бокс – чудовий спосіб вивільнити енергію".

Турнір зацікавив багатьох люботинців, небайдужих до боксу. Змагання відвідав й шанувальник боксу Євген Оберемок, який в минулому сам займався цим видом спорту в рідному місті, а сьогодні підтримує бажання своїх земляків вести активний спосіб життя.

 "Я давно повісив рукавички на цвях, але й в повсякденному житті бокс допомагає мені тримати удар, – запевнив Євген Оберемок. – Молодь зараз, на жаль, малоактивна – інтернет й сучасні технології займають більшу частину часу нового покоління. Спорт часто відходить на другий план. Потрібно проводити подібні змагання – в маленьких населених пунктах в тому числі – та прищеплювати любов молоді до спорту. Коли ти в гарній фізичній формі, тобі під силу подолати будь-які труднощі та стати чемпіоном своєї справи". 

Цього року турнір присвятили пам'яті чемпіона України з боксу, срібного призера спартакіади школярів СРСР, почесного громадянина Люботина Володимира Горбенка, а також Дню перемоги над нацизмом й ветеранам. Учасникам бойових дій вручили пам'ятні нагороди. 

"Я підполковник, воював у Другій світовій війні, був льотчиком, мені пощастило – залишився живий, – розповідає 93-річний ветеран Анатолій Шевандін, який називає себе праправнуком Тараса Шевченка. – Після війни мене з авіації перевели в ракетні війська, я став розробником ракет. На цьому турнірі я вже четвертий чи п'ятий раз. Спортом займався все життя. Такі змагання допомагають маленьким дітям, виховують їх, щоб вони всюди були попереду й завжди готові були прийти на допомогу. Я дуже радий, що молодь зараз йде до того, щоб стати майстрами шкіряних рукавичок!".

comments powered by HyperComments