Тенденції 3G: про мобільний інтернет в світі, Європі та Україні

Середа, 27 квітня 2016, 11:24
Поява нових стандартів зв'язку, а також повсюдне поширення 3G помітно впливає на світові мобільні тренди.
Тенденції 3G: про мобільний інтернет в світі, Європі та Україні

Про це йшла мова під час Світового мобільного конгресу, який відбувся в лютому поточного року в Барселоні. Так, в 2010 році обсяг голосового трафіку був всього в два рази меншим обсягу дата-трафіку, але за 5 наступних років ситуація змінилася. І якщо обсяг голосового трафіку зростає поступово і незначно, то дата-трафік зріс на 65% лише за 2014 рік.

Експерти відзначають, що причина тому - будівництво в усьому світі мереж 3G і LTE. Так як воно триває і по сьогоднішній день, то можна передбачити зростання дата-трафіку аж до 2021 року. Зрозуміло, він буде менш інтенсивним, за попередніми підрахунками, - це всього 45% протягом п'яти років.

Серед останніх світових тенденцій мобільного інтернету - зміцнення позицій відео-контенту. На сьогоднішній день трафік складається з відео на 75%. Серед причин, що призвели до цього феномену, експерти називають появу нових потужних гаджетів, які дозволяють дивитися відео в достатній якості.

Ще одним популярним джерелом трафіку в усьому світі є соціальні мережі. Експерти не прогнозують збільшення їх частки в загальній кількості трафіку, на сьогоднішній день він складає близько 15%.

Для українських абонентів цікавий один з прогнозів, що прозвучав в рамках конгресу. Так, на думку експертів, в 2021 році активний абонент з Центральної та Східної Європи буде споживати в місяць близько 6 Гб даних. Сьогодні це лише 2 Гб трафіку.

Ця точка зору цікава в рамках іншого дослідження. Згідно з даними Factum Group Ukraine, в лютому поточного року в Україні в інтернет виходило близько 47% жителів сільської місцевості. Півроку тому цей показник був всього лише на 2% меншим, тобто тенденція до активного росту відсутня.

При цьому в рамках термінів, обумовлених у ліцензіях, оператори зобов'язані розгорнути мережу 3G у всіх обласних центрах до серпня 2016-го, а на території районних центрів і містечок з населенням понад 10 тисяч осіб - до 2021 року.

А ми в рамках спецпроекту «Якісний 3G» продовжуємо перевіряти швидкість 3G-інтернету від «Київстар» в різних районах Харкова.

Сьогодні ми з'ясували, наскільки швидко працює інтернет нового покоління в найбільш підходящих місцях для весняної прогулянки - в Саржиному Яру і парку Горького.

 

Нагадаємо, в рамках нашого спецпроекту «Якісний 3G», який реалізується завдяки підтримці національного телеком-оператора Київстар, ми вже розповіли нашим читачам про те, чому так актуальний зараз 3G для України. Ми поговорили про можливості використання мобільних грошей, з'ясували, на що українці витрачають трафік 3G, а також пояснили, в чому відмінність 3G стандартів. Ми вже ділилися секретами, що робити, якщо 3G-інтернет гальмує, а також як зробити так, щоб 3G не влетів вам в копієчку.

comments powered by HyperComments