Унікальний каталог Чумацького шляху був створений харківськими астрономами

Неділя, 13 листопада 2016, 13:14
Група харківських астрономів на чолі з професором НДІ астрономії ХНУ ім. В. Каразіна Петром Федоровим завершила роботу над власним каталогом Чумацького шляху.
Унікальний каталог Чумацького шляху був створений харківськими астрономами

Як передає «Главное», він особливий тим, що містить власні рухи зірок. На даний момент це єдиний каталог у світі з такою кількістю абсолютних власних рухів зірок. За словами Петра Федорова, власні руху зірок отримані щодо протяжних позагалактичних джерел – галактик – і разом зі своїми положеннями реалізують нову (незалежну) систему відліку. У цьому їх найважливіша відмінність від відносних.

Новий каталог ХРМ-2 вже використовується для дослідження кінематики Чумацького шляху, що дозволить зрозуміти, як рухаються зірки в його просторі. За словами вченого, завдяки каталогу можна буде зазирнути значно далі вглиб галактики, зрозуміти, рухаються зірки тільки під впливом гравітаційних сил або ще й під дією тих сил, які сьогодні пов'язують з темною енергією чи темною матерією, отримати відповідь на питання, як рухаються зірки різних спектральних класів тощо.

Також Федоров підкреслює, що опосередковані додатки навчань здатні вдосконалити супутникові навігаційні системи, оптимізувати розрахункові траєкторії руху тіл на Землі та і космосі, розвідувати корисні копалини і навіть прогнозувати землетруси. «Отримані результати мають фундаментальний характер, а виконана робота буде дуже корисна не тільки для астрономії в цілому, але і для формування світоглядних універсалій, виробленні світорозуміння, які допомагають людям вижити в наших критичних ситуаціях», - підкреслив проф. Федоров.

comments powered by HyperComments