Сонячна енергетика: в Лозовій побудують станцію потужністю 2 МВт

Четвер, 24 листопада 2016, 16:59
До середини 2017 року проект планують завершити.
Сонячна енергетика: в Лозовій побудують станцію потужністю 2 МВт

Про це повідомив начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький під час виїзної наради.

Як відзначив чиновник, за попередніми домовленостями, в місті Лозова у 2017 році передбачається будівництво сонячної електростанції потужністю 2 МВт. Реалізація цього проекту надасть можливість в подальшому використовувати отриманий досвід і в інших районах Харківської області.

Наразі сформована робоча група, до складу якої увійшли представники обласної державної адміністрації, інвестиційної компанії, місцевого самоврядування та технічні фахівці.

Як пояснили в Управлінні паливно-енергетичного комплексу ХОДА, на даний момент визначено дві перспективні ділянки: одна - в межах Лозової, інша знаходиться за містом.

«Інвестор сам обере одну з двох ділянок. Мова йде про приблизно 4 га території, де і буде встановлене обладнання сонячної електростанції. Теоретично тією кількістю енергії, яку буде спроможна генерувати станція, вистачило б на забезпечення потреб Лозової, але, звичайно ж, вироблена електроенергія по зеленому тарифу входить в єдину енергомережу», - пояснили в УПЕК.

Зараз ХОДА проводить роботу з пошуку та залучення інвесторів для розвитку відновлювальної енергетики в Харківській області.

«Для розвитку сфери сонячної енергетики підходять південні райони області, - запевняє начальник УПЕК. - Зараз ми шукаємо інвесторів, відповідні земельні ділянки, відпрацьовуємо з АК «Харківобленерго» технічні можливості».

Нагадаємо, що виробництво електроенергії ґрунтується на спалюванні вугілля, мазуту, природного газу, використанні атомної енергії, енергії води та Сонця. За даними Української асоціації відновлюваної енергетики станом на серпень 2016 року частка електричної енергії, що була вироблена з відновлюваних джерел енергії (вітроелектростанції — 48 % цього обсягу, сонячні електростанції — 31 %, малі гідроелектростанції — 12 % та ТЕС/ТЕЦ на біомасі та на когенераційних установках на біогазі — 9 %) складає близько 1,25 %.

Найбільші ТЕС розташовані у Харківській (Зміївська),в Донбасі (Вуглегірська, Старобешівська, Миронівська, Курахівська й ін.), на Придніпров'ї (Придніпровська, Криворізька), Київській (Трипільська), Івано-Франківській (Бурштинська), Львівській (Добротвірська) областях, у Запоріжжі, Одесі й ін. Більшість цих електростанцій виробляє й тепло (ТЕЦ). Крім того, в Харківській області тепло та електроенергію виробляють Харківська ТЕЦ-2 (Есхар), Харківська ТЕЦ-3(Харків, Фрунзенський район), Харківська ТЕЦ-5 (Подвірки).

В Україні річне надходження сонячного випромінювання перебуває на одному рівні з країнами, які активно використовують сьогодні сонячні колектори (Швеція, Німеччина, США тощо). Уся територія України придатна для розвитку систем теплопостачання з використанням сонячної енергії.

comments powered by HyperComments