Чому мовчить радіо «Слобожанщина»

Яша Томський  |  Субота, 26 листопада 2016, 00:49
Малопотужні FM-радіостанції – як контрпропаганда російській інформагресії. Такі проекти готуються вийти в ефір Харківської області. Один з них уже навіть існує, але не мовить.
Чому мовчить радіо «Слобожанщина»

Наразі постало актуальне питання: прикордонні з Росією райони Харківщини потребують власного інформаційного продукту, який буде цікавий місцевим жителям і складе конкуренцію російським радіостаціям з протилежного боку кордону. Тільки от в районах Харківської області до цих пір немає FM-радіомовлення. І, на відміну від жителів великих міст, котрі звикли до радіоприймача, як до невід'ємної частини організму, мешканці райцентрів отримують інформацію або з екранів телевізорів, або з дротового мовлення, технічний стан якого, відверто кажучи, ніякий. Або ж (і це суцільно і поруч і дуже печально) – з радіохвиль, котрі випромінюються FM-передавачами з російського закордону з усім тамтешнім ідеологічним підгрунтям. 

Представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Харківській області Євген Маслов каже: у Красноградському і Балаклійському районах області творчі колективи підготували пакети документів для прорахунку FM-частот і впровадження МПФМ-мовлення.

«Впровадження технології малопотужного FM-мовлення (МПФМ) дозволить донести місцеву інформацію в населені пункти регіону досить простим і маловитратними шляхом, – говорить Євген Маслов. – МПФМ-мовлення здійснюється з використанням передавачів потужністю до 10 Вт. Орієнтовні витрати на установку передавача становлять 20-25 тисяч грн».

Оптимальний шлях розвитку локального радіомовлення Євген Маслов пропонує реалізувати МПФМ-мовлення в районах Харківської області за вельми нескладною схемою: місцева рада своїм рішенням створює телерадіоорганізації (ТРО) у формі комунального підприємства, затверджує статут, який передбачає здійснення діяльності в області радіомовлення і створення редакційної ради. Далі створене творче об'єднання подає до Національної ради з питань ТБ і радіомовлення документи на прорахунок частот в населених пунктах відповідного району. За умови цілодобового  обсягу мовлення – при тім, що власний продукт ТРО має становити від 15 хвилин до чотирьох годин на добу. Це можуть бути новинні, розважальні, музичні програми, інформація про надзвичайні події. Решта часу – ретрансляція програм, наприклад, «Українського радіо» на безкоштовній основі. 

Звісно ж, українська мова повинна становити не менше 50% від власного продукту.

У бесіді з кореспондентом «Справжньої Варти» Євген Маслов підтвердив, що на Харківщині вже існує подібний проект – мережева радіостанція «Слобожанщина», передавачі якої розташовані, зокрема, у Первомайську, Барвінковому та Балаклії. У травні-червні цього року радіо мовило у тестовому режимі, користуючись «основним» сигналом всеукраїнської мережевої радіостанції «Перець-ФМ» – з місцевими врізками новин. Засновники мають намір і бажання розширювати «Слобожанщину» у прикордонних районах Харківської області. Юридичне питання тут – лише в ліцензуванні.

До речі, МПФМ-мовлення широко застосовується в США навіть у крупних містах – передавальні антени 2-3-ваттних радіостації там можна зустріти на багатьюх висотних будинках. Кожна така радіостанція охоплює відносно невелику територію, не заважає сусідній і орієнтована на конкретних слухачів. Таке собі домашнє радіо...

comments powered by HyperComments