Чим харківські енергетики крадіїв лякають

Середа, 5 квітня 2017, 21:55
У «Харківобленерго» винайшли нові засоби захисту від злодіїв – в енергокомпанії застосовують безпілотні літальні апарати для спостереження за електричними мережами.
Чим харківські енергетики крадіїв лякають

Фахівці «Харківобленерго» розробили та впровадили низку заходів для ефективної протидії крадіжкам енергетичного обладнання. Одна з розробок – використання безпілотних літальних апаратів для спостерігання за ситуацією навколо електричних мереж. Використання дронів дозволяє суттєво економити паливо, але при цьому залишати під контролем найбільш небезпечні ділянки електричних мереж. Таким чином, зловмисники навіть не будуть здогадуватися, що за їх діями уважно слідкує повітряне око. Втім, тепер, коли «Харківобенерго» поділилося своїми ноу-хау в себе на сайті, зловмисники не тільки здогадуються, а й знають про таке відеоспостереження. Як стверджують в енергокомпанії, використання безпілотників дозволяє істотно економити паливо, при цьому найбільш небезпечні ділянки електричних мереж залишаються під контролем.

Крім того, в злочинців особливим попитом користується трансформаторне мастило. Спустошене обладнання в короткий термін виходить з ладу. Відтак трансформаторні підстанції оснащуються охороною сигналізацією. Коли що – сигнал тривоги відразу надходить на централізований пункт спостереження. І «летючі» групи реагування з'являються зненацька перед мутні очі крадіїв.

Але справа не тільки в сигналізації. Злочинці зливають масло для використання в якості дизельного пального. Викрадене збувають «лівим» АЗС, котрі продають його власникам автівок за зниженими цінами. І тут на них чекає несподіванка. Бажаючі заправитися на дурницю ризикують залишитися без авта. Бо у технічну рідину енергетики додають спеціальні присадки, які виводять з ладу двигуни автомобілів.

З минулого року в компанії також почали використовувати синтетичне масло. На відміну від мінерального, воно не запалюється в двигуні, тому красти його немає сенсу.

comments powered by HyperComments