Незнання студентами бюджету вишів провокує корупцію – впевнений експерт

Юлія Гуш  |  Середа, 30 березня 2016, 13:06
Для того, щоб студенти знали, куди саме йдуть гроші, в Україні стартує низка спеціальних освітніх тренінгів.
Незнання студентами бюджету вишів провокує корупцію – впевнений експерт

В Україні стартує проект, направлений на розвиток студентського руху з боротьби з корупцією. В ньому буде задіяно 12 міст. Передбачено, що студенти, які будуть брати участь в даних тренінгах, їздитимуть до інших міст задля обміну досвідом. Це має дозволити їм створити власну антикорупційну мережу. «Буде прийнято говорити правду про проблеми вищих учбових закладів, проблеми освітян взагалі, проблеми в молодіжній політиці на всеукраїнському рівні та на рівні областей, міст – розповів Віктор Бобиренко, експерт «Бюро аналізу політики», – і головне – на рівні учбових закладів».

На цих тренінгах будуть задіяні спеціалісти, які «знають, що таке бюджет вишу». «У нас дуже мало досліджується закупівля на рівні вищих учбових закладів, – зазначив Бобиренко, – скажу вам, що зведений бюджет харківських вишів більший, ніж бюджет самого міста Харкова. Якщо взяти бюджети всіх вишів, то грошей тут більше, ніж у Кернеса. А як вони витрачаються – хто знає? Як правило, студентам не відомо».

За словами експерта,  навіть ті студенти, які навчаються на профільних спеціальностях, не мають остаточного уявлення куди саме йдуть гроші і як вони витрачаються. «Це вже провокація корупції, – підкреслив Віктор Бобиренко, – тому якщо адміністрацію вищого учбового закладу ніхто не контролює, то з контрольним управлінням або з іншими фіскалами завжди можна домовитися за невеличкий «откатик». Якщо немає контролю, то корупція почнеться раніше чи пізніше. Все залежить від особистої порядності людей, які приймають рішення».

Перша частина тренінгу матиме стосунок до аналізу бюджетів. Студенти дізнаються, що таке бюджетна політика, як формується бюджет на рівні держави, області, міста тощо. Наступною частиною буде навчання комунікації – там студенти вивчатимуть як правильно будувати зв’язки між собою, адміністрацією вишу та професурою. Третім етапом буде написання управління проектами. Групи зі студентів будуть набрані згодом. Заплановано, що від Харкова будуть відібрані 24 особи. Проект поки що знаходиться  на стадії розробки. 

comments powered by HyperComments