Отримувачів субсидій позбавили пільг

Вівторок, 10 травня 2016, 12:15
Кабінет міністрів скасував нарахування пільг на комунальні послуги громадянам, які отримують субсидію.
Отримувачів субсидій позбавили пільг

 

«Громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються за субсидією, пропонується не нараховувати відповідні пільги на період отримання субсидії. Зазначене не призведе до зменшення рівня соціального захисту населення, оскільки субсидії розраховуються з урахуванням пільг на оплату послуг і обсяг обов'язкового платежу за послуги залежить лише від доходів сім'ї», — йдеться у постанові уряду №319.

Як пояснив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага виданню «Вечерний Харьков», пільги на житлово-комунальні послуги можуть складати і 50%, і 75%, і 100%.

«Раніше порядок був такий: комунальні підприємства враховували пільгу, а на решту суми оформляли субсидію, — зазначив він. — Тепер же людина повинна вибрати: або пільга, яка субсидія, оскільки і те й інше фінансується з однієї бюджетної програми. Субсидія розраховується виходячи з доходу. Якщо вона отримує дохід, що дозволяє оформити субсидію — вона її отримає. Громадяни, які не звернулися за субсидією, будуть продовжувати отримувати пільгу».

Юрій Шпарага уточнив, що субсидія призначається на 12 місяців. Якщо не відбулося змін ні в матеріальному становищі, ні в складі сім'ї, то через рік субсидія автоматично продовжується. Про зміни одержувача субсидії потрібно повідомити в управління соцзахисту.

Цією ж постановою вирішується доля невикористаних під час опалювального сезону сум субсидій. Підприємства теплопостачання повинні повернути їх до держбюджету. Для домогосподарств з індивідуальним опаленням, які використовували в якості палива газ чи електроенергію, частина невитраченої субсидії піде в рахунок майбутніх платежів (в розрахунку на 100 м3 газу або 150 кВт/год електроенергії), решта повертається до держбюджету).

За даними Департаменту соцзахисту ХОДА, в роботі фахівців управлінь соціального захисту населення області на оформленні субсидій знаходиться 402700 справ. Субсидії призначені 395300 домогосподарствам, з них 239400 сімей — в Харкові. Юрій Шпарага прогнозує, що до кінця року з держбюджету на субсидії буде необхідно ще 2 млрд. грн.

comments powered by HyperComments