Студенти українських вишів можуть втратити стипендії у 2017 році

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 11 серпня 2016, 13:06
Мінфін запропонував скасувати стипендії для студентів і зробити магістратуру платною.
Студенти українських вишів можуть втратити стипендії у 2017 році

У цьому році держзамовлення на підготовку фахівців склав 272,6 тисяч осіб. З них половина буде вчитися на бюджеті. Якщо ідею підтримають парламентарі, вже з 1 січня 2017 року через них тільки близько 27 тисяч першокурсників-пільговиків будуть отримувати стипендію. Право на стипендії залишаться тільки у матеріально незахищених студентів. Більшість же бюджетників позбудуться щомісячних 830 гривень.

«На наступний бюджетний рік витрати на стипендію передбачені тільки для учнів і студентів з числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів I-III групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України« Про державну соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям », а також аспірантам і докторантам», - йдеться у відповіді Міносвіти на запит «Української правди».


У минулому навчальному році у вищих навчальних закладах України навчалося понад півтора мільйона студентів. З них 180 тисяч в Харкові. Точна кількість студентів в 2016-2017 навчальному році стане відомо після закінчення вступної кампанії.

На сьогодні в Україні існує два види стипендій - академічні та соціальні. Отримувати від держави стипендії за успішне навчання мають право тільки студенти стаціонару. Її розмір для учнів професійно-технічних навчальних закладів становить 311 грн на місяць, для студентів вузів І-ІІІ рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" або "бакалавр", - 622 грн.Студентам (бакалаврам, спеціалістам, магістрам) вузів III-IV рівнів акредитації виплачують 825 грн. Що стосується соціальних стипендій для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, то для учнів ПТУ такі виплати складають 961 грн, для вузів - один тисячі дев'ятсот вісімдесят дев'ять грн.
 

comments powered by HyperComments