В Азовському морі залишилися тільки бички

Понеділок, 5 червня 2017, 13:51
Всю решту рибу виловили або виловлять протягом найближчих років.
В Азовському морі залишилися тільки бички

Екологи припускають заборонити вилов промисловий риби на 5 років. І для цього є вагомі підстави, - повідомляє «Справжня Варта».

За даними Держекоінспекції України, за останнє десятиліття більш ніж у двадцять разів знизився обсяг вилову піленгаса, у п’ять разів ― судака, у сім ― камбали-калкана.

«Азовське море згубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. Але не все так погано ― властивість екосистеми до самовідтворення ще не втрачена, тому треба негайно приймати жорсткі заходи в галузі охорони та відтворення рибних запасів», ―  вважає еколог Геннадій Молодан, директор Національного природного ландшафтного парку «Меотида», - пише видання "Миколаївська правда".

Невідомо, як до цього відносяться у Держекоінспекції України, але продуктову програму ніїто не відміняв.

«Азоврибохорона» повідомила, що у 2016 році в Азовському морі виловлено рекордну кількість риби та водних ресурсів ― майже 36 тисяч тонн. Найбільше виловили бичка (21 тис. тонн), тюльки (12,5 тис. тонн) та хамси (2 тис. тонн). Промисел у зазначеному році здійснювали 150 українських користувачів.

Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України, переконаний, що пряма заборона промислу не повинна бути самоціллю, вона без Програми раціонального, цивілізованого використання водних біоресурсів Азовського моря в гармонії з природою, нічого не дасть. А шкоди може заподіяти вдосталь. Не усі види риб сьогодні знаходяться в депресивному стані. Деякі з них: хамса, тюлька, бичок — настільки численні, що промисел виловлює лише одну третину від дозволеної наукою кількості. Тому до будь-якого використання рибних ресурсів Азовського моря треба підходити відбірково.

Якщо потрібно зменшити промисловий вилов тих видів риби, які це потребують, то в свою чергу треба перенаправити промисел на ті види, чисельність яких знаходиться у задовільному стані. При цьому не варто ставити якихось часових бар’єрів для природи ― 5 або 8 років, за які вона повинна відродитися. Нехай наука відстежує динаміку відновлення рибних ресурсів, які зараз знаходяться в депресивному стані. Без сумніву треба прагнути відновити рибні запаси Азовського моря хоча б до рівня 1991 року. Також треба пам’ятати, що Азовське море використовується нами разом з Російською Федерацією, і тому є Постійно діюча Українсько-Російська Комісія, яка прописує та затверджує правила рибальства та кількість вилову (допустимі ліміти). Тільки за допомогою продуманої до дрібниць міждержавної програми можна вирішити питання зниження кількості деяких видів риби.

Як раніше писала «Справжня Варта», з Харкова можна поїхати половити азовських бичків.

Ніч в автобусі - вранці на пляжі.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments