«Раптом з'явилося українське середовище, яке присутнє скрізь» – трудова міграція з України в ЄС стає феноменом

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 14 травня 2018, 10:20
На відміну від міграції до інших країн Європейського Союзу, українська міграція до Польщі має виразно тимчасовий характер. В інтересах Польщі варто розглянути політику, яка б сприяла довгостроковій міграції для тих, хто бажає оселитися в цій країні.
«Раптом з'явилося українське середовище, яке присутнє скрізь» – трудова міграція з України в ЄС стає феноменом

Натомість для України вигіднішою видається модель циркулярної міграції, яка не призводить до втрати демографічних ресурсів. Водночас така модель не дає мігрантам змогу повністю скористатися з вигод міграції.

Про це йшлося на конференці] «Українці у Польщі: біженці, мігранти чи «відтік мізків»?», що відбулася в Києві у рамках VIІІ Форуму «Україна-Польща», повідомляє «Справжня Варта».

Під час конференції, що її організували Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд ім. Стефана Баторія (Польща), зокрема були представлені результати дослідження провідних фахівців-міграціологів обох країн щодо викликів для державної політики та неурядових організацій, пов’язаних з трудовою міграцією.

Міграція сьогодні стала тим фактором, який активізував взаємодію між українським і польським суспільствами, вважає один з організаторів форуму, виконавчий директор Фонда «Відродження» Олександр Сушко. Він також зазначає, що інтенсивність взаємодії в приватному, бізнесовому, суспільному та освітньому рівні, якої не було ніколи у відносинах між українськими та польськими суспільством, нажаль, співпала з «історичними дискусіями та певними тертями на політичному рівні», тобто ситуація «вплетена в цікавий історичний, політичний та культурний контекст».

В свою чергу, директорка програми «Відкрита Європа» фонду ім. Стефана Баторія Катажина Пелчинська-Наленч підкреслює: трудова міграція українців у Польщу – є неймовірним соціальним явищем.

«У сучасній історії Польщі такого ніколи не траплялось: раптом з'явилося національне українське середовище, яке присутнє скрізь – у великих та малих містах, на вулицях, в магазинах, у місцях наданнях послуг. Це надзвичайний соціальний, а також зворушливий політичний досвід для нашої країни. Потрібно шукати відповіді на запитання: як має будуватися державна політика Польщі щодо цього процесу, які це генерує проблеми в українській державі та в українському суспільстві, як вони мають вирішуватися, де в нас спільні інтереси, і де – протилежні. Потрібно думати, як управляти цією складною та одночасно надзвичайно цікавою і багатообіцяючою ситуацією», – каже польський експерт.   

comments powered by HyperComments