Політв‘язні Сенцов та Балух опиняться вдома

П'ятниця, 30 серпня 2019, 09:16
Україна та Росія проводять обмін ув'язненими.
Політв‘язні Сенцов та Балух опиняться вдома

Родичі моряків повідомили про прибуття літака в Київ. Таку новину повідомила співробітниця Верховної Ради України Ганна Ісламова, передає РБК-Україна з посиланням на сторінку новопризначеного генпрокурора України Руслана Рябошапки в Facebook.

"Обмін завершився: моряки, Сенцов, Карпюк, Балух, Гриб летять додому", - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що утримувані Росією українські моряки вже доставлені до Києва в рамках українсько-російського обміну "Крим.Реалії". Про це повідомили рідні одного з моряків. За їх словами, родичам повідомили, що "моряки вже в Україні", однак не уточнили, де саме. Водночас в аеропорту "Київ" повідомили, що не очікують прибуття літаків з Росії в пасажирський термінал в найближчі години.

У видання нагадали, що Олег Сенцов був затриманий в Криму 10 травня 2014 за звинуваченням у підготовці терактів. Його засудили до 20 років колонії; Павла Гриба викрали 24 серпня 2017 року на території Білорусі та засудили до 6 років ув'язнення; Миколу Карпюка затримали 17 березня 2014 за звинуваченням у злочинах проти російських військ під час першої чеченської війни; Володимира Балуха ФСБ затримала в Криму в грудні 2016 року.

Список захоплених Росією моряків:

1. Юрій Будзило,

2. В'ячеслав Зінченко,

3. Андрій Оприско,

4. Сергій Цибізов,

5. Андрій Артеменко,

6. Володимир Терещенко,

7. Євген Семідоцький,

8. Віктор Беспальченко,

9. Андрій Шевченко,

10. Володимир Варімез,

11. Михайло Власюк,

12. Богдан Головаш,

13. Сергій Чуліба,

14. Олег Мельничук,

15. Богдан Небилиця,

16. Владислав Костишин,

17. Сергій Попов,

18. Юрій Без'язичний,

19. Роман Мокряк,

20. Андрій Ейдер,

21. Андрій Драч,

22. Володимир Лісовий,

23. Денис Гриценко,

24. Василь Сорока.

До цього повідомляли, що станом на 29 серпня в московському СІЗО "Лефортово" зібрали близько 30 громадян України - незаконно засуджених російським судом, як Сенцов і Павло Гриб, або перебувають під слідством, як захоплені військовими РФ у Керченській протоці українські моряки.

comments powered by HyperComments