Індекси демократії країн світу

Четвер, 16 грудня 2010, 00:22
Визначено місце нашої демократії в світовому рейтингу. Україна - твердий "середняк", Скандинавія - попереду, СНД - позаду.
Індекси демократії країн світу

Аналітичний відділ відомого британського журналу  "The Economist"  в черговий раз порахував індекси демократії для 167 країн світу. Цей інтегральний показник визначається з урахуванням п'яти ключових характеристик: виборчий процес і плюралізм, дії уряду, участь у політичному житті, політична культура та громадянські свободи. За результатами аналізу всі країни кваліфіковані по категоріям - повна демократія, демократія з недоліками, змішані (гібридні) режими, авторитарні держави.

Україна в рейтингу отримала 67-ме місце (демократія з недоліками). До цієї ж ненайгіршої компанії потрапили наші сусіди - Молдова (65-те місце, єдина в СНД вища за Україну), Литва (41-ше місце), Латвія та Польща (поділили 48-му позицію).

У інших наших сусідів рейтинги набагато гірші: Росія на 107-му (змішаний режим), Білорусь - на 130-му місці (авторитарний режим). До авторитарних також потрапили Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Таджикистан.

Цікаво, що навіть комуністична Куба за цим рейтингом зі своїм 121-м місцем  виявилась демократичнішою за Білорусь та Середню Азію.

А до першої десятки найкращих демократій світу потрапили - Норвегія, Ісландія, Данія, Швеція, Нова Зеландія, Австрія, Фінляндія, Швейцарія, Канада та Нідерланди (рівно половину складають держави Північної Європи).

comments powered by HyperComments