Якщо не можеш повернути борги: досвід Чехії

П'ятниця, 7 січня 2011, 15:58
У Чехії вже три роки діє закон про особисте банкротство. Люди, які неспроможні повернути кредити, розв'язують проблему в судовому порядку.
Якщо не можеш повернути борги: досвід Чехії

Що робити, якщо доходи різко зменшилися і повернути позичені гроші вже неможливо? Чеський громадянин може звернутися до суду з проханням визнати себе банкротом.

У перший рік дії закону ним скористались 1,5 тисячі боржників. У 2010 р. вже 10 тисяч осіб були визнані банкротами. Таке значне зростання особистих банкротств викликане як збільшенням загальної заборгованості населення, так і швидкою адаптацією судової системи до нового законодавства.

Якшо суд визнає громадянина банкротом, у боржника протягом п'яти років будуть вилучати частину заробітної плати, яка перевищує законний мінімум. Також будуть заарештовані всі інші доходи цього періоду. Особа має повернути хоча б 30 % свого боргу, це одна з умов оголошення особистого банкротства. З виконанням усіх умов через п'ять років дуже скромного життя всі невиплачені борги будуть списані. При цьому dkfcye квартиру продавати необов'язково.



 

comments powered by HyperComments