Українській Канаді виповнилось 120 років. У столиці країни відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку.

Середа, 29 червня 2011, 12:24
У столиці Канади Оттаві відкрили пам’ятник українському письменнику Тарасу Шевченку. Про це повідомляє прес-служба заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка.
Українській Канаді виповнилось 120 років. У столиці країни відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку.

Перебуваючи у Канаді, Микола Томенко і народний депутат Євген Суслов взяли участь у проекті "Історичний Поїзд українських піонерів", проведення якого приурочене до 120-річчя української еміграції до Канади.

 Одним із заходів маршруту руху ювілейного символічного поїзда стало відкриття 26 червня пам’ятника Тарасу Шевченку роботи славнозвісного канадського скульптора українського походження Лео Мола (Леонід Молодожанин, 1915-2009 рр. ).

Раніше, 22 травня в день 150-тої річниці перепоховання Тараса Шевченка, в Івано-Франківську відкрили пам’ятник Кобзареві роботи Лео Мола, всесвітньо відомого канадського скульптора, автора пам’ятників Шевченка у Вашингтоні, Буенос-Айресі, Санкт-Петербурзі. У молодості Лео Мол навчався у Відні, Берліні, Гаазі, одним з його вчителів був Матвій Манізер, автор пам'ятника Шевченку в Харкові.

 

Протягом кількох років українська громада Канади складала пожертви на встановлення монументу, загалом було зібрано понад 297 тисяч доларів. 

Новий пам'ятник у бронзі зображує Кобзаря у повний зріст в оточенні персонажів його творів. Постать Тараса Шевченка у повний ріст одягнута у довгий плащ із накидкою, які були характерні для епохи Шевченка. У лівій руці Шевченко тримає палітру та три пензлі. Висота скульптури 3 метри, маса - 630 кг.  Три барельєфи, що доповнюють композицію зображують гайдамаків, Катерину з немовлям, та бандуриста.

comments powered by HyperComments