У Королівстві Швеція увічнено пам'ять про автора першої української Конституції гетьмана Пилипа Орлика

Субота, 16 липня 2011, 15:19
В історичному місті Крістіанстад на півдні Швеції відбулося урочисте відкриття пам’ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику - автору Конституції 1710 р., яку нерідко вважають першою демократичною конституцією на теренах Європи. Відкриття було приурочено до 300-ї річниці Конституції Орлика та 15-ї річниці сучасної Конституції України.
У Королівстві Швеція увічнено пам'ять про автора першої української Конституції гетьмана Пилипа Орлика

29 червня у  місті Крістіанстад за участю українського артиста Богдана Бенюка відбулося урочисте відкриття пам’ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику. Як вже повідомляв портал Культура, відкриття було ініційовано Посольством України у Швеції.
«Пам’ятник вважається подарунком України шведському місту Крістіанстад, його виготовила майстерня українських скульпторів Олеся Сидорука та Бориса Крилова за підтримки Народного артиста України Богдана Бенюка та мецената І.Омелянюка», - розповіла порталу Культура прес-секретар Посольства Марина Погребнюк.
 Відкривали пам’ятник українському гетьману Голова міської ради Крістіанстада С.Херманссон та Посол України в Швеції Євген Перебийніс. 

                                                                                                                                                                                                      

У своєму виступі Посол привітав всіх присутніх з відкриттям пам’ятника Пилипу Орлику в Крістіанстаді – першого пам’ятника видатному українцеві у Швеції, назвавши подію історичною для українсько-шведських відносин. Він також подякував всім, хто сприяв реалізації цього проекту, як в Україні, так і у Швеції.

 

Як розповідав раніше в ексклюзивному інтерв’ю порталу Культура Євген Перебийніс, у Швеції дуже зважено і обережно підходять до встановлення пам’ятників, і переконати місцеву владу в тому, що особистість П.Орлика заслуговує на вшанування, було непросто. «Велику роль у цьому відіграли місцевий дослідник Бертільм Хеггман та колишній архітектор міста Суне Фрістрьом, які наприкінці 90-х років минулого століття сприяли встановленню першої дошки на будинку в Крістіанстаді, де мешкав Пилип Орлик, а також представники української громади. Значним ентузіастом цього проекту стала колишня Голова міської Ради Ерна Арха, без активної допомоги якої було б важко досягти його реалізації», - сказав Посол.


Свої привітання з нагоди відкриття пам’ятника висловив також Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко: «встановлення пам’ятника Гетьманові Орлику красномовно підтверджує панівний у стосунках між українською та шведською державами дух взаєморозуміння й обопільно зацікавленого співробітництва». Він високо оцінив цей жест доброї волі, який, на переконання міністра, сприятиме подальшому зближенню між народами наших країн.

В краєзнавчому музеї м. Крістіанстад цього дня було виставлено для ознайомлення булаву Пилипа Орлика та копію його Конституції, які були спеціально надані Лінчепінською бібліотекою та Національним архівом Швеції з цієї нагоди. Посол також передав місту пам’ятну монету «300 років Конституції Пилипа Орлику», яка буде включена до постійної експозиції в музеї міста.

В церемонії відкриття пам’ятника взяли участь та продемонстрували свою майстерність представники Таврійського куреню Війська Запорізького Низового (м. Херсон), які прибули в Крістанстад на запрошення міста. Пам’ятник був освячений священиком УГКЦ у Швеції о. Мирославом Костівом.

Участь в заході взяли представники керівництва міста, депутати Риксдагу (парламенту) Швеції, дипломати Посольства, представники шведських культурницьких та мистецьких кіл, українських громадських організацій у Швеції, ЗМІ.

Довідково: Після Полтавської битви 1709 р. Гетьман Пилип Орлик змушений був залишити Україну. У 1716-1719 рр. на запрошення Короля Швеції Карла ХІІ, який був союзником українських козаків під час згаданих історичних подій, Пилип Орлик проживав з родиною у м. Крістіанстад. Нині в шведських архівних та музейних установах зберігаються реліквії, пов’язані з його діяльністю. Найважливіші з них – Булава (зберігається в кунст-камері Лінчепинської бібліотеки) та єдина відома оригінальна копія Конституції Орлика (Національний Архів Швеції).

comments powered by HyperComments