Путін замість премії отримав ляпас: Німецька неурядова організація скасувала своє рішення про нагородження російського прем’єра премією "Квадрига"

Неділя, 17 липня 2011, 12:59
Німецька неурядова організація скасувала своє рішення про нагородження російського прем’єра Володимира Путіна премією "Квадрига" на тлі скандалу, який спалахнув після того, як його назвали одним із цьогорічних лауреатів.
Путін замість премії отримав ляпас: Німецька неурядова організація скасувала своє рішення про нагородження російського прем’єра  премією "Квадрига"

 

Премією, яку присуджує фундація Werkstatt Deutschland, нагороджують за внесок у життя суспільства і за лідерство.

Колишній президент Чехії Вацлав Гавел погрозив повернути свою нагороду, яку він отримав 2009 року, якщо Путіну вручать премію. Три інші лауреати премії, які були названі разом з Путіним, також не отримають нагороду.

Речник Путіна сказав, що він поважає рішення оргкомітету, і що воно не вплине на стосунки між Росією і Німеччиною.

Засновану 2003 року премію "Квадрига", якою 2006 року нагородили тодішнього президента України Віктора Ющенка, вручають видатним діячам політики, економіки та культури.

Церемонію нагородження премією "Квадрига", яка, за традицією, проводиться 3 жовтня в Берліні - в день возз'єднання Німеччини, цього року скасували взагалі.

Досі з Росії лише Михайло Горбачов був нагороджений премією "Квадрига".

Суперечливе рішення

Після оголошення цьогорічних лауреатів низка провідних німецьких політиків висловили сумніви, чи достойний нагороди лідер країни, який, як твердять правозахисники, особисто відповідальний за утиски громадянських прав та свобод в Росії.

"Не думаю, що це гарна ідея", - заявив в інтерв'ю газеті Neue Osnabrucker Zeitung голова зовнішньополітичного комітету Бундестагу, голова правлячої партії християнських демократів Рупрехт Поленц.

"Заради сміху варто було запропонувати виступити із вдячною промовою на церемонії нагородження Путіна колишньому канцлеру Німеччини Герхарду Шредеру, який називав його "бездоганним демократом", - сказав депутат.

Колишній канцлер Німеччини підтримує тісні зв'язки з російським прем'єром. Після того, як він залишив свою посаду, він увійшов до ради директорів компанії Nord Stream (Північний потік), яка, як очікують, стане головним постачальником російського газу в Німеччину.

Депутат Європарламенту від Партії зелених Вернер Шульц назвав рішення засновників премії "знущанням, політичним прорахунком і ляпасом лауреатам минулих років".

"Цинічним вчинком" назвав рішення журі і уповноважений уряду ФРН з прав людини Маркус Ленінг.

Ще раніше на знак протесту проти присудження премії російському прем'єру вийшов із наглядової ради "Квадриги" Джем Оздемір - єдиний серед членів журі, який не проголосував за Путіна.

comments powered by HyperComments