Хреста на них немає: Єврокомісія вимагає змінити дизайн нової євромонети Словаччини зі святими Кирилом і Мефодієм

П'ятниця, 7 грудня 2012, 12:06
Національний банк Словаччини планує в травні наступного року випустити ювілейну монету з нагоди 1150-річчя приходу святих Кирила і Мефодія до Великої Моравії [- держава західних слов'ян у басейні Середнього Дунаю в VIII-X ст.].
Хреста на них немає: Єврокомісія вимагає змінити дизайн нової євромонети Словаччини зі святими Кирилом і Мефодієм

 

Кожна країна - член єврозони може щороку випускати дві ювілейні монети номіналом в 2 євро в установленій максимальній кількості. Такі монети не є колекційними і надходять у звичайний грошовий обіг .

Через те, що нові монети потрапляють в обіг по всій території єврозони, вони мусять відповідати правовим стандартам Євросоюзу. Єврокомісія та деякі держави ЄС  вирішили, що хрести на мантіях і німби над головами святих, що були на ескізі словацької ювілейної монети, порушують принципи релігійного нейтралітету, які визначені в Хартії основних прав Євросоюзу.

Національний банк Словаччини взяв до уваги ці  претензії і вирішив прибрати  релігійну символіку. При цьому банк переконаний, що остаточний варіант монети є поєднанням двох символів – символу державності та символу християнства. Подвійний хрест, що виростає з трьох гірських вершин, одночасно являє собою національний герб Словаччини та єпископський жезл у руці святого Мефодія.

Рішення прибрати з монет релігійні символи з ювілейної словацької монети викликало гостру реакцію в певних колах суспільства. Конференція єпископів Словаччини сприйняла такий крок як образу святинь. Прес-секретар Конференції Йозеф Ковачик назвав це неповагою до власної історії, зазначив, що за тоталітарного режиму віруючі ризикували своєю свободою заради того, щоби Кирила и Мефодія сприймали як святих. Євродепутат Анна Заборска також виступила проти цензури ювілейної монети і нагадала про те, що солунські брати принесли предкам словаків цінності, які і сьогодні об’єднують Європу. 

 Проте, пролунали і інші думки. Наприклад, історик Ян Штайнхюбель, співробітник Словацької академії наук, не вважає помилкою відсутність на монетах релігійних символів. Історик нагадує, що Словаччина є світською державою, яка не пов’язана з  будь-якою ідеологією або з якоюсь конкретною релігією. Коли Кирило і Мефодій виконували свою місію на території нинішньої Словаччини, вони ще не були святими. Таким чином, з погляду історії, все наче логічно.

Але, наприкінці листопада Національний банк Словаччини все ж повернувся до початкової версії нової словацької євромонети и схвалив зображення хрестів  на мантіях святих Кирила і Мефодія та німбів над їх головами. Як до цього поставиться Єврокомісія, покаже час.

comments powered by HyperComments