У Росії серед правозахисників шукають іноземних агентів

Вівторок, 26 березня 2013, 11:22
Представники прокуратури та податкової інспекції прийшли з перевіркою до московського офісу міжнародної правозахисної організації Amnesty International повідомив директор московського представництва Сергій Нікітін.
У Росії серед правозахисників шукають іноземних агентів

"Ми, як законослухняна організація, надали абсолютно всі ті документи, які були в списку (Прокуратури міста Москви. - Ред.)", - заявив він.

"Всі документи правоохоронним органам надавалися. Це перевірка того, що є в наявності, насправді. Мені, як платнику податків, прикро, що три співробітники прокуратури витрачають свій дорогоцінний час на те, що досить добре відомо", - підкреслив директор московського представництва Amnesty. Він розцінює це як "тиск на громадянське суспільство".

При цьому пан Нікітін відзначив, що через 15 хвилин після приходу співробітників правоохоронних органів з'явилися люди, які себе назвали співробітниками телеканалу НТВ. Їх вирішено було не впускати, "оскільки ми не чекаємо цих гостей", відзначив він.

Раніше - напередодні ухвалення закону про НКО - заступник директора департаменту у справах некомерційних організацій російського Мін'юсту Тетяна Вагіна запевнила Сергія Нікітіна, що список планових перевірок НКО складається заздалегідь, і що Amnesty в цей список на 2013 рік не входить. На останній зустрічі зі співробітницею мін'юсту минулого місяця мова про планові перевірки не велася, додав пан Нікітін.

Як написав у своєму мікроблозі в Twitter голова Міжрегіональної правозахисної асоціації "Агора" Павло Чиков, перевірки також проводяться в московському офісі руху "За права людини" і в башкирському представництві "Комітету проти тортур".

"Наклепницька кампанія"

У минулий четвер і п'ятницю перевірки пройшли в московському офісі правозахисного центру "Меморіал", а також в ряді некомерційних організацій Петербурга.

Тоді ж президентська рада з прав людини (РПЛ) звернулася до генпрокурора Юрія Чайки у зв'язку з численними скаргами НКО на масовані перевірки. За даними Павла Чикова, перевірки до поточного моменту пройшли в 38 НКО в 15 регіонах Росії.

"В останні дні з Краснодарського, Пермського, Приморського країв, Оренбурзької, Пензенської, Ростовської областей, Москви і Санкт-Петербурга, інших регіонів РФ нескінченним потоком до нас в Раду йдуть звернення керівників НКО зі скаргами на нічим не мотивовані масовані перевірки з боку органів прокуратури ", - йдеться в заяві на офіційному сайті РПЛ.

У РПЛ відзначають, що чиновники, які проводять перевірку, посилаються на вказівку генпрокуратури перевірити, як НКО виконують федеральний закон про протидію екстремізму.

"Створюється враження, що завданням перевірок є знайти у НКО хоч які-небудь порушення: прострочений вогнегасник, звіт про відрядження, підшитий не в ту теку, і інші", - йдеться у зверненні.

Посольство США в Росії тоді ж заявило, що з великою стурбованістю стежить за повідомленнями про "безпрецедентні перевірки НКО по всій Росії".
"Ми поділилися нашою стурбованістю з урядом РФ і попросили пояснити, які причини стоять за цими діями", - повідомляється в офіційному акаунті посольства в Twitter.

У 2012 році російська влада ухвалила закон про некомерційні організації, згідно з яким НКО, що отримують фінансування ззовні і займаються політичною діяльністю, повинні реєструватися в статусі "іноземних агентів". Він офіційно набув чинності 21 листопада минулого року.

На думку правозахисної організації Amnesty International, цей закон запроваджує проти правозахисних та благодійних організацій "наклепницьку кампанію".

Переважна більшість некомерційних організацій, у тому числі Московська Гельсінська група, "Меморіал", "Голос", "Громадське сприяння" і "За права людини", бойкотують цей закон, ініціатором якого виступила "Єдина Росія".

comments powered by HyperComments