Всюди наші: румунський депутат з характерним прізвищем Козманчук призначений доповідачем ПАРЄ з ситуації в Україні

Четвер, 12 грудня 2013, 15:25
Вчора в Парижі Комітет з політичних питань та демократії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ухвалив заяву, в якій висловив заклопотаність ситуацією в Україні, зокрема ескалацією насильства. Комітет підтримав ініціативу генерального секретаря Ради Європи про створення групи експертів для спостереження за розслідуванням подій 30 листопада і 1 грудня в Києві, а також закликав Україну негайно дати дозвіл на в'їзд в країну співдоповідачам ПАРЄ.
Всюди наші: румунський депутат з характерним прізвищем  Козманчук  призначений доповідачем ПАРЄ з ситуації в Україні

Крім того, Комітет створив підкомітет з ситуації в Україні, який також має відвідати Україну найближчим часом. Румунський депутат Мугур Козманчук був призначений представником Альянсу лібералів і демократів за Європу [- цей Альянс - 3-тя за потугою політична сила в Євросоюзі, має 75 депутатів у Європарламенті та 8 членів Єврокомісії (з 28), його члени зараз очолюють уряди Естонії та Нідерландів, входять до урядів ще 11 держав ЄС] в зазначеному підкомітеті, що був уповноважений відвідати Україну для ознайомлення з ситуацією і складення доповіді про становище в Україні. До складу  підкомітету також входять Мевлут Чавушоглу (Туреччина), Тадуеш Івінскі (Польща), Тіні Кокс (Нідерланди) і Емануеліс Зінгеріс (Литва).

На засіданні Мугур Козманчук заявив: "Ми повинні підтримати Україну у вирішення її внутрішніх проблем у межах конституційного ладу і верховенства права, повинні підтримати зміцнення демократичних установ цієї держави, з урахуванням голосу громадян у створенні інституційних політик та напрямку закордонної політики, тому що вони є основними бенефіціарами цих політик. Необхідно підтримати політичний діалог у вирішенні цієї складної ситуації, підтримати свободу слова і демократичних інститутів, засуджуючи насильство на вулицях і будь-яку форму економічного тиску, що може призвести до ситуації, як та з якою ми зараз стикаємося. Україна є частиною Європи і має продовжити просування по європейському шляху в такому темпі, який би відображав як політичну волю держави, так і волю громадяни. Україна повинна стати частиною рішень, що приймаються на рівні ЄС.”

Члени постійної делегації Румунії у ПАРЄ Мугур Козманчук і Оттіла Короді підтримали необхідність ухвалення декларації Парламентської Асамблеї Ради Європи, в якій політичний комітет ПАРЄ наголосив на тому, що як член Ради Європи, Україна повинна дотримуватися європейських стандартів свободи мирних зібрань і слова.

comments powered by HyperComments