ВР легалізувала заочне кримінальне провадження

Вівторок, 7 жовтня 2014, 12:58
Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроект про заочне кримінальне провадження. За відповідне рішення проголосували 253 народних депутати, передає УНН.
ВР легалізувала заочне кримінальне провадження

 

Згідно із законопроектом, зміст та форма кримінального провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia) повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, зазначеним у частині першій цієї статті, з урахуванням особливостей, встановлених законом.

Передбачається, що заочне кримінальне провадження може бути відкрите в разі ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває поза межами України

При цьому передбачається, що сторона обвинувачення має забезпечити підозрюваному право на захист на доступ до правосуддя, таємницю спілкування, невтручання у приватне життя.

Зазначається, що у разі ухвалення вироку за наслідками кримінального провадження, у якому здійснювалося спеціальне досудове розслідування або спеціальне судове провадження (in absentia), суд окремо обґрунтовує, чи були здійснені стороною обвинувачення всі можливі передбачені законом заходи щодо дотримання прав підозрюваного чи обвинуваченого на захист та доступ до правосуддя з урахуванням встановлених законом особливостей такого провадження.

Крім цього вказаним законом пропонується конфісковувати майно підозрюваних в разі вчинення ним злочинів проти національної безпеки, зокрема державної зради, посягання на територіальну цілісність.

comments powered by HyperComments