Японія долучилася до відновлення Донбасу

Четвер, 13 листопада 2014, 23:28
Київ – Україна та Японія уклали угоду про фінансування відновлення Донбасу. Відповідно до неї, близько 6 мільйонів доларів японський уряд виділяє на відновлення соціальних закладів на звільнених територіях сходу України. Українські урядовці запевняють, що мають план відновлення Донбасу, і що українська влада так само продовжує фінансувати цей напрямок. Зі свого боку, експерти вважають надання соціальних послуг на постконфліктних територіях ключовою ознакою відновлення миру та турботи держави про своїх мешканців. Повідомляє «Радіо Свобода».
Японія долучилася до відновлення Донбасу

Уряд Японії допоможе Україні відновити у звільнених районах Донбасу зруйновані війною установи, які надають різні види соціальної допомоги. Відповідні угоди підписали у четвер представники українського Кабінету міністрів, уряду Японії та Програми розвитку ООН (ПРООН). Японія надає для цього допомогу, обсягом 5,78 мільйона доларів, а структури ООН – координуватимуть її використання в Україні.

Японія має бути разом з українським народом у цей важкий час – так пояснив рішення свого уряду посол Японії в Україні Шігекі Сумі.

«Ми підтримуємо проект відновлення інфраструктури України загальною сумою майже 6 мільйонів доларів. Нам прикро, що, попри Мінські домовленості, протистояння триває. Чимало людей через це почуваються покинутими, і це завдає їм болю. Ми відчуваємо, що маємо допомогти мешканцям Донбасу. Японія буде з українським народом у цей нелегкий час», – підсумував посол.

 

Гройсман: ми маємо план відновлення Донбасу

Український уряд витрачає чимало ресурсів для нормалізації життя на звільнених територіях, і така допомога Японії є дуже доречною, заявив під час церемонії підписання угод віце-прем’єр, міністр регіонального розвитку України Володимир Гройсман.

«Агресія, якої зазнала Україна, призвела до надзвичайних втрат. Міжнародними зусиллями ми припинимо агресію, відновимо нормальне життя на територіях, звільнених від окупантів – терористів та російських військ. Ми дякуємо Японії та ООН за допомогу. Зі свого боку, уряд затвердив план відновлення Донбасу, і вже виділив перші 300 мільйонів гривень на ці цілі. Я днями зустрівся з представниками Світового банку та інших міжнародних установ, разом ми доопрацьовуємо цей план», – зазначив Гройсман.

Угоди між урядами Японії, України та ПРООН демонструють, що Україні та міжнародній спільноті небайдужі долі простих людей, які живуть у зоні конфлікту, заявив Радіо Свобода директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. На його думку, нині немає жодних перешкод для того, щоб ця міжнародна допомога дійшла до конкретних населених пунктів сходу України.

«Це важливий крок, і ще одне підтвердження, що Україна на міжнародному рівні піклується про мешканців Донбасу. Завдяки цій допомозі мають відбутися очевидні зміни: відновлення старих соціальних послуг, поява нових. Ці соціальні послуги для простих людей символізують відновлення миру, – вважає експерт. – Я нещодавно повернувся з Луганської області й можу запевнити: відновлення соціальної інфраструктури – це саме те, що потрібне місцевим жителям»

Сума, потрібна для відновлення об’єктів, зруйнованих у зоні конфлікту на сході України, за різними оцінками, обчислюється в декілька мільярдів гривень. В середині літа прем’єр Арсеній Яценюк зазначав, що збитки, яких зазнала інфраструктура від війни, тоді складали 8 мільярдів гривень. З того часу українські міста і села зазнали нових руйнувань, однак віце-прем’єр, міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман не зміг назвати журналістам остаточну суму збитків. Водночас він не виключив, що окреслена допомога може піти й територіям сходу України, які будуть звільнені в майбутньому.

Тим часом, Японія цього року надала Україні фінансової допомоги на суму понад півтора мільярди доларів, а відтак вона є однією з країн, які зробили найбільший внесок у стабілізацію ситуації в Україні після анексії Криму та початку військового конфлікту на Донбасі.

Так, перший пакет фінансової допомоги від Японії стосувався підтримки імпорту критично важливих товарів та послуг, допомоги в проведенні податкової реформи, у розвитку енергетики та в закупівлі медичного обладнання. У другому пакеті допомоги від японського уряду передбачені, зокрема, допомога вимушеним переселенцям, кошти на оснащення дитячих лікарень та власне на відновлення роботи соціальних закладів. За попередніми підрахунками близько 800 тисяч українців стали вимушеними переселенцями через події на Донбасі та у Криму.

 

comments powered by HyperComments