В Харкові з’явиться мурал про українсько-німецькі відносини

Юлія Гуш  |  Понеділок, 11 вересня 2017, 16:34
Невдовзі на вулиці Пушкінській можна буде побачити роботу переможця конкурсу, приуроченого до ювілею дипломатичних стосунків між Україною та Німеччиною
В Харкові з’явиться мурал про українсько-німецькі відносини

Конкурс присвячений 25-ій річниці українсько-німецьких дипломатичних стосунків. Проходити він буде з 11 по 26 жовтня в межах «Тижнів Німеччини в Україні-2017». В конкурсі беруть участь студенти та випускники Харківської державної академії дизайну та мистецтв. Кращий мурал з’явиться на вулиці Пушкінській. Офіційне відкриття заплановане на жовтень.

«Німецьке консульство підтримує такий проект, – розповів Вольфганг Мессінгер, генеральний консул ФРН в Донецьку, – це не тільки культурний, а й політичний проект. Бо ми хочемо показати, що Харків завжди був пов'язаний з європейськими країнами та європейською культурою».

За словами Тетяни Гавриш, почесного консула ФРН в Харкові, під час відбору робіт діяло декілька критеріїв: це креативність і оригінальність ідеї, асоціативність ідеї із заданою темою, гармонійне поєднання муралу з архітектурним середовищем, художня техніка візуалізації та емоційність сприйняття. Вона зазначила, що журі діяло незалежно, а результати вийшли цікавими і неочікуваними.

«Мурали – це не просто прикраса, – підкреслив Сергій Жадан, – мурали – це певні знаки, символи, які засвідчують не лишень певну декоративну функцію, а й несуть певне навантаження. Українсько-німецький мурал є надзвичайно важливою річчю. Бо він нам всім нагадує про певну деформацію нашого сприйняття Харкова та його історії. Багато харків’ян сприймають його в якомусь російсько-імперському чи радянсько-союзному контексті. Але є дуже багато цікавих та важливих для Харкова моментів. Зокрема, це моменти присутності німецької культури, німецької науки, німецького контексту загалом».

В конкурсі на кращий мурал взяло участь 19 учасників. За словами організаторів, представлені ескізи були дуже різними – на них можна побачити і міфологічну складову, і суто плакатні образи. За їх словами, така широта дизайнерських рішень є позитивною ознакою.

«Після обговорень журі я зрозуміла, наскільки неоднозначною може бути оцінка, – розповіла Дарина Хрисанфова, кураторка проекту, – це дуже незалежний та незаангажований проект. Це показує, що Харків входить в свою муральну історію, нову та сучасну, в якій будуть з’являтися свої міфи. Міфи, які будуть зображені, які будуть не тільки декоративною складовою. Це будуть певні історії, які ми зможемо вгадувати як знаки, читати як образи і говорити про них. Зацікавлені харків’яни будуть думати про те, що Харків є цікавим, освітнім та інтелектуальне містом».

comments powered by HyperComments