Європейські політики не відображають думку громадян Євросоюзу щодо співпраці з Україною - міністр

Понеділок, 18 вересня 2017, 19:48
Пересічні европейці підримують вступ України до НАТО та Евросоюзу
Європейські політики не відображають думку громадян Євросоюзу щодо співпраці з Україною - міністр

Таку думку висловила Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе під час 14-ої Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), - повідомляє «Справжня Варта»

48% європейців схвалюють вступ України до ЄС, 56% вважають, що цей вступ відбудеться менше, ніж за 10 років, а кожен четвертий опитаний вважає, що Україна стане членом Союзу у найближчі 5 років. Такі дані дослідження «Європейці та вступ України до Європейського Союзу і НАТО», презентованого під час 14-ої Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES). 

«Це опитування свідчить, що європейська політика по відношенню до України йде врозріз не лише з очікуваннями та прагненнями українців, але й з думкою громадян Євросоюзу. Керівництво європейських країн не дослухається достатньо уважно до своїх людей», - так прокоментувала результати дослідження Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка брала участь у панельному обговоренні дослідження під час форуму. 

36% опитаних вважають, що ЄС має дати Україні чітке розуміння наявності європейської перспективи, а кожний десятий переконаний, що ЄС повинен вже сьогодні почати перемовини з Україною про членство. «Це майже половина громадян ЄС, майже половина виборців. Небагато хто в Європі виграє на виборах з такими результатами. Чи це не свідчить на підтримку України?» - зазначила Віце-прем’єр-міністр. 

Вона нагадала, що деякі країни ЄС не хочуть визнавати європейських прагнень України. Але згідно з 49-ою статтею Договору про Європейський Союз, де сказано, що будь-яка демократична європейська країна може претендувати на членство в Союзі у разі виконання відповідних вимог, перспектива для України відкрита. 

«Треба визнати, що керівництво ЄС стало заручником політичних рішень, які були свого часу ухвалені. Остання промова Президента Євросоюзу Жана-Клода Юнкера про стан ЄС  свідчить про те, що, попри загальну прохолоду у питаннях розширення, Євросоюз таки планує розширення, але лише на Західних Балканах. Країни, які мають проблеми із внутрішнім консенсусом щодо вступу до ЄС, буквально тягнуть до Союзу. Україну ж, яка чітко заявила інтеграційні амбіції і яка робить надто багато зусиль для того, щоб виконувати всі умови, знаходячись у стані війни де-факто, позбавляють навіть європейської перспективи», - підкреслила Віце-прем’єр-міністр.  

«Ми зараз не говоримо про членство в ЄС. У нас є Угода про асоціацію, це серйозний документ, зобов’язання згідно з яким  ми маємо виконати, як і інші країни, які до нас це робили. Але інші країни отримали набагато більшу підтримку ЄС, ніж отримує Україна», - підкреслила ІваннаКлимпуш-Цинцадзе. 

Підтримка вступу України до НАТО серед європейців більша, ніж підтримка вступу до ЄС, як свідчить опитування. 58% підтримки вступу України до НАТО, на думку І.Климпуш-Цинцадзе, свідчить про те, що європейці розуміють небезпеку російської гібридної агресії та усвідомлюють, що Україна наразі на передньому краї цієї боротьби. 

Як раніше писала «Справжня Варта», угода про асоціацію України і ЄС вступила в дію.

«Угода про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, є основним інструментом зближення України і ЄС: вона сприяє більш глибоким політичним і сильнішим економічним зв’язкам, а також повазі до спільних європейських цінностей. Угода забезпечує основу для модернізації торговельних відносин і економічного розвитку України шляхом відкриття ринків і гармонізації законів відповідно до стандартів і положень ЄС та міжнародних норм», – заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments