Подарунок рідному краєві: Параска Плитка-Горицвіт

Четвер, 28 квітня 2011, 09:42
27 квітня у літературному музеї відзначали Всесвітній день книги і авторського права. На честь цього дня музей підготував цікаву і різноманітну програму. Вшанування книг та їхніх авторів почалося з відкриття нової виставки «Світлі образи Параски Плитки-Горицвіт з Криворівні».
Подарунок рідному краєві: Параска Плитка-Горицвіт

Параска Плитка-Горицвіт - унікальна карпатська місткиня. Вона відбула 10 років таборів за співпрацю з УПА, у 1954 році Параску Плитку-Горицвіт звільнили за амністією. Тоді їй було 27. Вона повернулась у рідну Криворівню, оселилась в окремій хатині. Параска Плитка-Горицвіт прожила самотньо у своїй хатині, яка нагадує радше казкову скриню, 44 роки. Щодня з вікон будинку і подвір’я вітали її неповторні краєвиди Карпат. Це і надихало жінку, з 4 класами освіти, на творчість. Жінка сама ілюструвала свої книжки, зшивала їх, скріплювала меблевими цвяшками, робила обкладинки з доступного матеріалу, чи то паперу, чи шкіри. Варила клей, а пресом для книг були відра з водою. Фарби виготовляла сама, а вже згодом передавали студенти. Найчастіше їжею Параски були сухарі і трав’яні карпатські чаї.

Вона залишила 150 своїх рукописних і віддрукованих на машинці книжок під назвою «Подарунок рідному краєві». Вона творила і плекала гуцульський фольклор, була оповідачем гуцульського життя. 13 років тому ця жінка з самобутнім талантом померла. Але досі вона не пошанована належно в Україні. Так, більшість книжок Параски написані від руки вишуканими каліграфічними літерами.

Звичайно, ці унікальні твори існують у єдиному екземплярі. На виставку до Харкова привезли оригінали. Про ці книги важко розказати - іх треба бачити на власні очі! Літмузей вірний своїм традиціям. Книжки можливо не тільки дивитись, їх дають потримати у руках, щоб відчути їхню ауру. Виставку створили у кімнаті, яка поєднується з залами постійної експозиції музею, присвяченими Григорію Сковороді. І це не випадково. Параску називали «Сковородою у спідниці». Так у Літмузеї поєдналися 18 сторіччя з 20, Гуцульщина із Слобідчиною.
 Якщо ви відвідаєте виставку, то зможете також подивитися фільм про життя Параски Плитки-Горицвіт. Побачити величні краєвиди Карпат, почути гуцульську говірку, якою земляки Параски розповідають про свою сусідку. Ви зможете на годину відключитися від гамірного мегаполісу і здійснити маленьку подорож у Карпатські гори.
Після відкриття виставки на подвір’ї музею відбулася презентація книжкових магазинів і видавництв Харкова. Охочі могли зайнятися буккросінгом. Харківські поети і письменники читали свої твори. Книгу вшанували своїми виступами Сергій Жадан, Галина Бабак, Олена Руда. День книги, а точніше вже вечір завершився виступами музикантів.
Незабаром, у травні в Літературному музеї відбудеться наступна мистецька акція – НІЧ МУЗЕЇВ. Для того, щоб зробити її ще кращою ніж минулого року, потрібні додаткові кошти – на оренду аудіоапаратури та нічне освітлення. Збір доброчинних внесків вже розпочато. Літературний музей чекає на вас! Зробимо свято гуртом!

Фото з виставки  «Світлі образи Параски Плитки-Горицвіт з Криворівні» дивись тут:
 

comments powered by HyperComments