Чим особливий історико-культурний заповідник "Тустань"

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 9 серпня 2011, 00:54
Унікальність заповідника полягає не лише у кам'яних скелях, межи якими тече стрімка гірська річка, а й у залишках древньої військової фортеці. Доказом цього факту є глибокі пази, у які затискували величезні дерев'яні колоди. Поєднання каменю з деревом є досить рідкісним явищем і на території Європи залишків подібних фортець покищо не знайдено. Крім цього, у заповіднику відбуваються щорічні археологічні розкопки, які цілком підтверджують існування військової фортеці, яка крім захисту мирного населення здійснювала митний збір із купців, що курсували до Європи або на східні терени сучасної України.
Чим особливий історико-культурний заповідник "Тустань"

Історикам достатньо чітко вдалося встановити конструкцію і зовнішній вигляд фортеці. Уже зроблено детальний архітектурний проект на відновлення цієї споруди, але для спорудження такої фортеці необхідно близько 300 мільйонів гривень. Наразі, таких коштів немає, тому туристи мають можливість побачити лише скелі, та великі пази для дерев'яних укріплень фортеці.

Скелі заповідника можна розділити на три частини - центральну, де були п'ятиповерхові укріплення, Гострий камінь (двоповерхові укріплення) та скелі, біля яких розміщений величезний жолоб.

Майже до верхівок центральної скелі прокладені спеціальні дерев'яні трапи та сходи. На інших скелях цього немає, і підйом на них є значно стрімкішим. Гострий камінь та інші комплекси скель ще не вивчені детально, і за їх пазами повністю ще не накреслено реконструкцію тих споруд, які там існували.

У дохристиянську добу місцеві мешканці виточували у скелях солярні знаки (символи сонця) та інші петрогліфи. Зараз все це можна побачити і сфотографувати. Це реальні знаки, оскільки у ті далекі часи, могутні кам'яні скелі слугували капищем, тобто місцем поклоніння язичницьким богам. Але туристи вишкрябують на скелях свої знаки, порушуючи цим історичну цілісність заповідника. Тому в проект відновлення фортеці входить очистка скель від зайвих написів і знаків.

У скелях є печера, довжина якої сягає більше 20 метрів. Її походження і призначення покищо недосліджені.

На шляху від центральної скелі до Гострого каменю стоїть невелика капличка, біля якої б'є чиста джерельна вода. З давніх давен люди вірили у її цілющі властивості. До неї приїздили лікувати запалення очей. Місцеві мешканці стверджують, що саме на місці каплички відбулось явлення Богородиці. І лише кілька років тому, були зроблені детальні лабораторні дослідження води, які підтвердили чистоту води, а лікувальні властивості вчені пояснили вмістом низки хімічних елементів, які надають воді певних антисептичних властивостей.

А біля заповідника розташоване невеличке село Урич (Соколівський район Львівської області). Там немає доброї дороги, прямого сполучення з обласним центром, готелю, Інтернет-клубу. Є лише початкова школа, осередок "Просвіти" і гостинні доброзичливі люди. Переночувати неподалік стрімких тустанських скель можна всього-навсього за 10-15 гривень.

Місцеві мешканці стверджують, що туристам вони можуть продати садовину, городину, здати в оренду житло і зарахунок цього забезпечити мінімальні потреби свого існування. Майже з кожної см'ї хтось їде на заробітки закордон.

Найбільше туристів припадає на серпень. Адже в цей час відбуваються щорічні фестивалі середньовічної музики. За словами директорки місцевої школи Ольги Монастирської, щороку, напередодні фестивалю ремонтували дорогу. Але цього літа на це не виділили коштів. Мало того, на ремонт школи теж нічого не дали. Місцеві чиновники порадили пані Ользі піти на фестиваль, і попрохати грошей на кілька банок фарби в туристів.

Інші місцеві мешканці теж обурюються, що таку унікальну фортецю не поспішають відновлювати, і прокласти добру дорогу хоча б до сусідніх туристичних баз теж відмовляються. Але все одно, вони оптимістично вірять у те, що їх село не зникне, а заповідник "Тустань" стане відомим не лише в Європі, а й далеко за її межами.

comments powered by HyperComments