У Харківській області відбувся фестиваль, присвячений Григорію Сковороді

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 19 вересня 2011, 07:13
Сонячної суботи 17 вересня на галявині Бабаївського лісу о 10 годині розпочався «Сад божественних пісень». Учасники фестивалю дивилися виступи етноколективів, бардів, насолоджувались танцями і співами, а спеціальними гостями були кобзар Петро Приступов та народна артистка України Ніна Матвієнко у супроводі «Ансамблю давньої музики».
У Харківській області відбувся фестиваль, присвячений Григорію Сковороді

 

Недалеко від криниці Сковороди, де були вивішені проекти майбутньої реконструкції цієї пам’ятки, розташувались більше 10 майстер-класів. Кожен міг зробити ляльку-мотанку, паперову квітку, прикрасу з бісеру або постріляти з лука,  спробувати себе у різьбленні по дереву чи постояти на склі, після інструктажу, звичайно.

Роботи майстрів також можна було придбати. Серед асортименту керамічні сувеніри в українському стилі, яскраві віночки, картини, магніти та розписані вироби з дерева. Тетяна, автор розпису, розповідає, що дерев’яне яйце із зображенням дівчини було зроблене спеціально для «Саду божественних пісень», над ним працювала цілий день.

Пісні на тексти Григорія Савича виконував відомий кобзар Петро Приступов.

Коли на сцені, прикрашеній афоризмами Григорія Савича, кружляли танцювальні колективи, на іншому боці галявини гостей розважали козаки та капоеристи, демонструючи бойові мистецтва.

Можна було подивитись і на інсценізацію середньовічного поєдинку. Щоправда, лицарів було тільки двоє.

На фоні етнічного українського колориту свята виділялися уроки сахаджа йоги, хоча Людмила Божедай, координатор фестивалю, стверджує, що у цього метода медитації і філософії Сковороди багато спільного.

З найбільшим нетерпінням учасники фестивалю чекали на виступ Ніни Матвієнко. Її «Квітка-душа» та «Сіла птаха» полонили серця присутніх, а «Всякому городу нрав і права» доповнили філософський настрій фестивалю.  Завершуючи виступ, Ніна Митрофанівна побажала нам триматися разом.

Ввечері для публіки грала рок-ватага «Дельтора» та виступали козаки зі школи бойового гопака під керівництвом отамана Олега Борисюка. Вони завзято розрізали повітря шаблями і лягали на цвяхи.

Закінчив свято розіграш між гостями поїздки до Сковородинівки, яка мала відбутися наступного дня.

Хоча програма свята була насиченою, а за словами організаторів, людей зібралося втричі більше, ніж минулого року, уникнути недоліків не вдалося. Через довгу паузу перед виступом «Дельтори» розійшлося багато людей, а сучасні російськомовні, що інколи пісні звучали, виходили за межі етнічного фестивалю. Та на відміну від інших подібних заходів, палити та споживати алкогольні напої тут було суворо заборонено, а бажаючих порушити це правило не виявилось. Учасники задовольнялись чаєм та кулішем, якими пригощали на фестивалі.

comments powered by HyperComments