"Золотий дукат": ковток кавового Львова у Харкові

Неділя, 25 березня 2012, 18:11
Для когось кава – це лише ранковий ритуал чи заряд бадьорості, але є справжні гурмани, котрі вважають її високим мистецтвом смаку та аромату. Історія цього напою огорнута давніми легендами. Дізнатися про них та скуштувати справжньої фрешкави запрошує «Золотий дукат» - кав'ярня, де з 19 березня по 15 квітня проводитимуться дегустації різних сортів. «Антігуа Гватемала», «Замбія», «Індія Монсунет Малабар» та «Бразилія Бурбон» – герої найближчих чотирьох тижнів.
"Золотий дукат": ковток кавового Львова у Харкові

Пропозиція долучитись до кавових традицій спокусила і «Справжню Варту». Побувавши у «Золотому дукаті», не можемо не поділитися враженнями.

Уже цілий тиждень відвідувачі кав’ярні насолоджуються кавою «Антігуа Гватемала» всього за 5 гривень. Така акційна вартість філіжанки. Крім того, Вам розкажуть, як правильно її дегустувати. Отже, замовляю і собі чашечку. А поки напій готується, можу пороздивлятися оформлення у стилі середньовічного замку та послухати тихий джаз і фолк.

Довідка:

Харків був третім містом, де відкрилась кавярня «Золотий дукат». Це сталось у 2008 році. Заклади мережі можна знайти також у Києві, Сумах, Ялті, Чернівцях, Івано-Франківську та кількох інших куточках України. Кожен із них овіяний духом Середньовіччя, як і перша кавярня «Золотий дукат», яка розташована у Львові.

Тепер поспілкуємось із відвідувачами. «Хотілося б бувати тут частіше. Мені подобаються і кава, і десерти», - зізнається Вікторія. Сьогодні вона завітала посмакувати сирно-йогуртовим тортиком з грушею. До речі, у кав’ярні  можна замовити солодощі, які періодично змінюються (традиційно у меню залишається тільки сирник домашній по-львівськи), та  карпатський чай, що користується неабиякою популярністю, за словами працівників. Особливо це стосується «Квітучої гілляки» - напою із пелюсток диких фруктових дерев. «Золотий дукат» із нетерпінням чекає на його поставку, бо вже незабаром почнеться квіт.

Вікторії зазирнути до кав'ярні порадили родичі.

За іншим столиком розмістились хлопець із дівчиною. Поки супутник Ірини вивчає меню, вона розповідає: «Я ходжу сюди майже три роки. Уперше відвідала «Золотий дукат» у Маріуполі. Відтоді стала його постійною клієнткою».

В очікуванні замовлення.

…Здається, моя кава вже готова. Оскільки я замовила акційну, прохаю розповісти мені про неї.

Дегустую каву.

Отже, на столику стоять «Антігуа Гватемала», яку можна дегустувати цього тижня,  та маленька склянка. «Спочатку зробіть невеликий ковток води, щоб «очистити» смакові рецептори, а потім наберіть у ложечку трохи кави та потихеньку випийте, торкнувшись до кінчика язика…» - консультує Андрій – бариста (як з’ясувалась, так називають «кавових барменів»). Ніхто не засудить Вас за те, що, п’ючи каву, будете голосно сьорбати. Це потрібно,  щоб якнайкраще відчути усі відтінки смаку. «Тепер можете додавати цукор і допивати каву, - продовжує Андрій. – «Антігуа Гватемала» походить з вулканічних просторів, де раніше відбувалися виверження вулканів, а тепер ростуть кавові дерева. Цей сорт є одним із найпопулярніших у світі. До Гватемали каву завезли єзуїти у 1750 році. Зараз вона є одним із найважливіших експортних товарів для країни».
Якщо Ви вперше зайшли до «Дукату» і не знаєте тутешнього асортименту кави, який складається із 40 сортів, то скористайтесь підказкою «Кавової квітки». Кожна її пелюстка має відмінний від інших колір та означає відтінок смаку від гірко-солодкого до винного.  Достатньо просто вказати на пелюстку, що найбільше подобається, і Вам принесуть відповідний напій.

Андрій розповідає невеличкі таємниці приготування кави.

Також у кав’ярні можна стати свідком процесу приготування кави: побачити весь її шлях від зеленого зернятка до готового напою. Смажать кавові зерна у спеціальній печі протягом 15 – 25 хвилин. Виявляється, свіжо обсмажена кава майже не має запаху. Він «розкривається» згодом. Процес може тривати від 2 годин до 2 днів в залежності від сорту.

Якщо у Вас бракує часу навіть на горнятко кави, можете придбати зелені або  обсмажені зерна та приготувати напій самостійно.

Трошки про каву…

Якісна кава залишає присмак на кілька годин.

Найдорожчою кавою вважається Копі Лювак. Вона названа на честь лювака -  тваринки, яка обирає найкращі кавові зерна та їсть їх. Оболонка перетравлюється, та самі боби залишаються неушкодженими. З екскрементів вибирають зерна, а потім з них готують цю каву. Дивно, але оригінально…

Сергій Кочмарський розповідає про мету акції.

Про те, що пов’язує каву з Україною, розповідає Сергій Кочмарський, піар-менеджер кав’ярні: «Творцем відомої кави по-віденськи є українець – Юрій Кульчицький. Він прославився як герой війни, який допоміг Відню вийти з облоги, за що у нагороду отримав  каву. Перша кав’ярня у Відні була саме його. Спочатку жителі міста не сприймали цей напій. Потім Кульчицький пішов на хитрість і вирішив додавати до нього молоко та цукор, назвавши кавою по-віденськи.  В Україну безпосередньо кава прийшла із Заходу. Через Львів. Зараз там існує ціла кавова культура. Каву п’ють і дорослі, і діти. Її готують вдома, замовляють у кав’ярнях. Додають до напою різноманітні прянощі. У Харкові це не так поширено. Власне, одним із завдань дегустації є прагнення відкрити харків’янам світ якісної кави та культури її пиття».

 

comments powered by HyperComments