Давнє українське село Новосанжарського району, що на Полтавщині

Жанна Титаренко  |  Середа, 28 березня 2012, 17:38
За лісом видніються околиці давнього села Мала Перещепина. До сьогодні, тут збереглося дуже багато хат з очеретяними стріхами, вік яких сягає понад сто років.
Давнє українське село Новосанжарського району, що на Полтавщині

 

Старих хат під очеретяними стріхами у селі  Мала Перещепина близько 200 штук. Частина таких хат і до сьогодні слугує діючими помешканнями.

З кожним роком все-більше і більше таких помешкань перетворюється на руїни.

Село поступово вимирає. Декілька років тому було повністю розібрано сільський клуб.

У сусідніх селах (Пологи, Лисівка, Писарівка) таких хат теж було дуже багато, але за останні 5-7 років від них лишилися лише купи глини. Зарослі бур’янами старі садки вже не кличуть до себе дітлахів збирати яблука чи абрикоси. Молоді в цих селах майже немає. Старенькі люди поглядають на ці покинуті дворища з великим сумом. Їм навіть страшно подумати про те, що їхні хати за декілька років будуть повністю розібрані на ремонт старих сараїв і дрова.

Мала Перещепина розташована трішки ближче до залізниці. Тут є діюча школа, лікарня, церква. Але через декілька років, щонайменше 50 хат цього села, теж перетворяться на купи глини. Ці хати ніхто не планує купувати чи ремонтувати. Все це відходить у далеке і водночас близьке історичне минуле.

comments powered by HyperComments