Ми підтримуємо Жанну

Юлія Данько, Богдан Бардаков  |  Вівторок, 24 липня 2012, 15:11
22 липня Молодіжний рух проекту «Україніка» проявив інтерес до Мовного майдану. Тоді минала третя доба, як Жанна Титаренко оголосила протест голодуванням проти мовного закону. Молодь навперебій закидала Жанну питаннями:
Ми  підтримуємо Жанну

Жанно, як ви себе почуваєте?

  - Я дотримуюсь повного голодування вже третю добу. Перші два  дні (середу і четвер) я спробувала, чи зможу голодувати. Під час перевірки своїх фізичних можливостей було з’їдено декілька яблук і декілька помідорів. А вже в п’ятницю перейшла на саму воду, і ось сьогодні вже третя доба.

На ніч Ви також залишаєтесь на майдані?

  - Так, це цілодобова акція. Але сьогодні в ночі ми добре підмокли, бо була злива, а намети ставити нам не дозволяють. Учора до мене підходили люди, ми фотографувалися, а маленька дівчинка подарувала мені м’яку іграшку. Ще подарували лотоса клеєного з картону і маленьку трояндочку. У вечері сюди приходить більше людей, відбуваються літературні читання, концерти. Я так вирішила, що маю тут бути цілодобово!

Як ви відважилися на такий важливий крок - «голодування»?

 - Я отримала благословіння від пастора Української Лютеранської Церкви громади Всіх Святих Віктора Хаустова, і також від єпископа Харківського та Богодухівського Української Православної Церкви Київського Патріархату Лаврентія.

Мене підтримують люди, що стоять на майдані у Харкові. Є постійна підтримка з Києва. Голодуючі під стінами Українського дому щоранку телефонують і протягом дня також. Питають, як тут і що тут відбувається. Є підтримка моїх друзів. Є такі, що просто побачили по телевізору чи прочитали в інтернеті, і приходять, провідують. Є підтримка Української Лютеранської Церкви. Підтримка пастора – це дуже важливо для мене. Мені також телефонував єпископ Харківський і Богодухівський Української Православної Церкви Київського Патріархату Лаврентій, благословив мій вчинок і сказав, що можна звертатися до нього за допомогою. Дуже приємно, що людям не байдуже

А чому Ви вирішили голодувати, що хотіли цим показати?

  - Я не проти російськомовних. Я проти цього закону! Тому що він спрямований на розподіл України, на розрив - це не є корисно. І також влада прийняла цей закон якраз перед виборами, щоб люди забули про їх економічні злочини, забули про корупцію і «гризлися» за мову. Сьогодні це треба  пояснювати людям, і тоді вони розуміють у чому справа і підтримують нашу позицію. Ми зібрали більше трьох тисяч підписів проти цього закону. Я вважаю, що люди будуть розбиратися з цим питанням.

 А якщо всі ми будемо сидіти у своїх квартирах, то далі буде ще гірше. Ми вже і так «проковтнули» пенсійну реформу, податковий кодекс, підприємці сплачують внески у два пенсійних фонди...

Мова – це вже остання крапля. Це дуже важливий протест. Я вважаю, що це краще, ніж писати чергову статтю про економічні злочини чинної влади, чи їх політичні маніпуляції. Також хочу підтримати Харківський майдан, хочу підтримати тих людей, що голодують у Києві.

Жанно, ми дуже раді бачити Вас. З нами прийшли і нові члени молодіжного руху проекту «Україніка». Будь ласка, розкажіть про себе.

- Дуже рада, що Ви прийшли підтримати мене і харківський Мовний майдан.

Два роки поспіль працюю журналістом в інтернет-виданні «Справжня Варта», веду журналістські розслідування, пишу новини, інтерв’ю з різними людьми.

Голодування – це вияв власної громадянської позиції. Також є членом «Молодої Просвіти» і членом Братства ОУН-УПА  ім. Романа Шухевича. Громадська діяльність завжди мене цікавила

Дякуємо Вам, Жанно, за розмову. Ми дуже хвилюємося за Вас. Ви дуже відважна людина. Ми бажаємо Вам терпіння. Ми з Вами.

Поряд з нами був Пастор Українсько-лютеранської церкви Віктор Хаустов, який також прийшов підтримати Жанну. Пастор Віктор теж переймається станом Жанни. Він прочитав рядки з Біблії про піст, а після – запропонував усім помолитися за Жанну.

comments powered by HyperComments