"Україніка" вшанувала день пам'яті жертв Голодомору

Юлія Данько, Далія Степко  |  Четвер, 29 листопада 2012, 23:38
День пам’яті жертв голодоморів – важлива подія для всіх небайдужих до людської долі, для всіх, хто виступає проти репресій. Цього року вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933р.р. припало на 24 листопада. Свою причетність до події виразив рух проекту «Україніка».
"Україніка" вшанувала день пам'яті жертв Голодомору

Зранку учасники руху на чолі із керівником проекту Ніною Баласанян прибули до церкви Іоанна Богослова. Панахиду на честь події відслужили митрофорний протоієрей отець Віктор Маринчак і священик отець Геннадій Рохманійко. Серед парафіян церкви не було жодного байдужого до служби обличчя. Навпаки, проникнуті темою дня, люди і сумували, і співали разом.

По завершенню панахиди «Україніка» приєдналась до інших громадських організацій на майдані Конституції, аби здійснити ходу до пам’ятника жертвам Голодомору.

Підіймалась вулицею Сумською скорбна хода на чолі з єпископом Харківським і Богодухівським Української Православної Церкви Київського Патріархату Лаврентієм. Віддали шану світочу українського народу – Т.Г.Шевченку, біля пам’ятника поклали квіти.

Перев’язані білими шаликами із символікою «Україніки» учасники руху всю дорогу привертали увагу перехожих. Шестаков Денис, Кравченко Анна, Гриценко Дар’я, Шоваг Наталя, Шевченко Олександр та інші, - на всіх білі хустинки, бо білий є кольором миру і єдності. Зацікавлені перехожі приєднувались до ходи.

Усі разом прийшли в Молодіжний парк. Поряд з’являлись нові люди. Акторка дитячого театру «Сорванцы» Маргарита Баласанян із молодшим братом Тиграном прийняли участь у заході. 

Приємно також, що були гості з інших міст: до учасників руху охоче приєднувались родичі і знайомі. Приїхала з Києва відома джазова вокалістка, композитор і музикант, автор пісні «Любіть Україну» Лаура Марті, приєднався до заходу підполковник міліції у відставці Сурен Баласанян, який приїхав з Росії.

Також підтримав молодь один з засновників і учасник проекту «Україніка» професор кафедри української мови Харківського Університету Володимир Семенович Калашник.

 

Разом, утворивши коло біля пам’ятника, відстояли панахиду і піднесли квіти. Поминальну службу розпочав єпископ Харківський і Богодухівський Української Православної Церкви Київського Патріархату Лаврентій і продовжив архієпископ Харківської і Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви Ігор (Ісіченко). І знов слова отців церкви живо зачепили струни кожної душі.

А потім разом, не дивлячись на погодні умови, учасники заходу зустрілись на майдані Свободи. Біля утвореного зі свічок хреста віддали останню шану жертвам Голодомору.

Але на тому не скінчився вечір для учасників «Україніки». Адже і перед молодіжним рухом, і перед дорослими постали нові питання й задачі. Тож, після важкого дня за чаюванням сіли керівник молодіжного руху Юлія Ашурко, керівник і засновник проекту Ніна Баласанян, засновник проекту і юрист Євген Гриценко, лікар народної і нетрадиційної медицини  Юлія Панченко, гість із Самари Сурен Баласанян та інші. Обговорювали найближчі плани, нові проекти, що стануть цікавими і корисними для харків’ян.

І це виявилось надзвичайно корисною нагодою для спілкування людей різних, але об’єднаних одним почуттям, однією пам’яттю.

comments powered by HyperComments