Харківський ліітературний музей влаштував модний шпацер "Енеїдою"

Понеділок, 25 лютого 2013, 17:20
У суботу 23 лютого Літературний музей влаштував для харків'ян "модне дефіле" сторінками «Енеїди». Мені навіть важко винайти назву для цього цікавого і захопливого дійства.
Харківський ліітературний музей влаштував модний шпацер "Енеїдою"

Семінар? Семінар, це щось нудне та офіційне, а захід був невимушений і цікавий. Лекція? Ні, не лекція, тому що учасники не просто слухали ведучу Ірину Сальник, а брали активну участь у процесі. Тому нехай буде «шпацер», як назвала пані Ірина, все одно майже  ніхто не знає що воно таке.

Ми читали вголос уривки з «Енеїди», малювали героїнь, так як ми їх собі уявляємо. З помилками, звісно. Тому що далеко не всі знають, що «юпкою» звався жакет, а «корабликом» капелюшок. Але наприкінці заняття ми майже вивчили що таке, єдимашкові шушони, німецькі фуркальця, стьонжки, намітки, патинки та інші гарні елементи старовинного українського одягу.

Найперше завдання - впізнати Котляревського серед класиків

Деякi з цих речей можна було побачити не лише на малюнках, але й доторкнутись руками, відчути їхню фактуру і щільність, добре роздивитись барви та візерунки. Я приміряла справжній старовинний очіпок, жовтенький з бордовими квітами. Хоч речі з фондів Літературного музею не 18 сторіччя, а кінця 19 сторіччя, але типи одягу, фасони, тканини відповідають стародавнім традиціям.

Учасники малюють героїнь "Енеїди"

На останок пані Ірина провела майстер-клас з вив’язування наміток і хусток. Деякі варіанти дуже складні – наряд чи  кожна сучасна панянка буде щоранку вив’язувати на голові п’ятиметрову намітку. Дуже гарно, але, на жаль, не відповідає сучасному темпу життя. Але прості способи зав’язати на голові хустку або довгий шалик – підходять і для зими і для спекотного літа.

До речі, ті хто не знали про «дефіле», або не потрапили на нього з якихось причин, мають можливість замовити його у зручний для себе день і час. Треба лише зібрати кампанію з 5-6 приятельок. Замовляйте, панянки, незабутні враження і незвичні ідеї для власного гардеробу гарантовані!

На фото: вив'язування намітки (1-6); вив'язування хустки "плат" (7-11).

comments powered by HyperComments