Сланцевий газ? Давай, до побачення! Харків’яни взяли участь у загальноукраїнській акції протесту проти видобутку сланцевого газу методом фрекінгу.

Ірина Гончарова  |  Неділя, 17 березня 2013, 18:40
17 березні на майдани своїх міст вийшли мешканці Києва та Сімферополя, Севастополя та Артемівська, Слов'янська та Маріуполя, Донецька та Костянтинівки, Джанкоя і Феодосії, Керчі та Краматорська, Львова та Ізюму, Красноармійська та багатьох інших міст і сіл. У Харкові мітинг, організований Зеленим Фронтом, відбувся на Майдані Свободи.
Сланцевий газ? Давай, до побачення! Харків’яни взяли участь у загальноукраїнській акції протесту проти видобутку сланцевого газу методом фрекінгу.

У мітингу взяли участь близько сотні харків’ян, разом з громадянами вийшли активісти громадських і політичних організацій, опозиційні депутати місцевих рад. Мета  мітингу протест проти  наполегливих спроб ввезти в Україну технологію видобутку сланцевого газу методом так званого фрекінга, який вже став «персоною нон грата» у багатьох країнах світу. Ця технологія визнана небезпечною екологічно, техногенно, сейсмічно, хімічно, радіаційно та геологічно.

Після 10 років експлуатації таких свердловин з видобутку сланцевого газу методом гідророзриву в США виявлені наступні проблеми: технологія вимагає величезних запасів води, для одного гідророзриву використовується близько 10000000 літрів суміші води, піску та хімікатів, а таких гідророзривів - десятки на одній свердловині!

Поблизу родовищ накопичуються великі обсяги відпрацьованою забрудненої рідини, що потрапляє до ґрунту, випаровується в повітря. Видобуток сланцевого газу призводить до значного забруднення ґрунтових вод толуолом, бензолом, діметілбензолом, етилбензолу, миш'яком і ін. Незважаючи на те, що гідророзриви проводяться набагато нижче рівня ґрунтових вод, токсичними речовинами заражений ґрунтовий шар, ґрунтові води і повітря. Це відбувається за рахунок просочування хімічних речовин через тріщини, що утворилися в товщі осадових порід, в поверхневі шари ґрунту. У деяких районах Пенсільванії в колодязях можна підпалити воду. При використанні цих технологій кількість викидів вуглекислого газу в рази вище, ніж при видобутку інших видів викопного палива.
Компанії «Shell» і «Надра Юзівська», з незрозумілої причини звільнені від сплати екологічного податку, збору за спеціальне водокористування, плати за землю, митного збору, рентної плати за видобування газу та інших податків і зборів. До того ж, на газовидобувників не поширюється дія будь-яких законів і норм, якщо вони «обмежують права інвесторів».

На мітингу виступили голова Зеленого Фронту (ЗФ) Олег Перегон, координатор ЗФ Ігор Рассоха, депутат обласної ради Іван Варченко, активісти-екологи, небайдужі громадяни з різних міст і сіл Харківщини.

 

comments powered by HyperComments