День народження Квітки Цісик: згадали, але не танцювали

Світлана Шкурай  |  Субота, 6 квітня 2013, 23:38
Традиційно громадськість Харкова відзначила День народження Квітки Цісик – співачки з українським корінням, яка жила в Америці. Цього року 4 квітня не було вальсу на площі, але пройшов вечір пам'яті. Небайдужі до творчості Квітки зібралися в залі Харківського осередку Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.
День народження Квітки Цісик: згадали, але не танцювали

Громадська активістка Ірина Злобіна розповіла про життя й творчість Квітки Цісик. Декілька фактів з життя співачки навела журналістка Жанна Титаренко. Вона говорила про фестиваль романсу, присвячений Квітці, на одному з яких перемогла виконавиця з Харкові – Люцина Хворост. Послухати про життєвий шлях Квітки зібралось більше 20 людей.

Про те, як вперше почули пісні Цісик, дізналися про її життя розповіли й присутні на заході. Наостанок поспівали пісні, що їх колись своїм кришталевим голосом виконувала співачка. Чи не найвідомішою композицією у її виконанні є після «Я піду в далекі гори». Іноді говорять, що її виконання краще за авторське.

У 2011 та 2012 роках на честь Дня народження співачки молодь танцювала вальс під пісню «Де ти?». Хоча пар було небагато, десь п’ять – шість, перехожі звертали на це увагу й запитували, чому люди зібрались, хто така Квітка Цісик. Звісно, від таких «відкритих» заходів, користі набагато більше (хоча, якщо бути відвертою, це теж не панацея). Звичайно, на вечір могли прийти всі бажаючі, але інформація поширювалась в колі знайомих людей, переважно громадських активістів. Та для того, щоб надати «масового» звучання постаті співачки (а це потрібно, як вважають самі організатори, аби донести, що є люди, які здатні шанувати своє коріння), необхідно вийти на вулицю, до перехожих.

Не сприймайте ці слова за нав’язування своєї думки. Просто навіть мені відомі люди, які відкрили для себе Квітку Цісик, її творчість зовсім випадково, а зараз постійно слухають її пісні.

Квітка Цісик народилася в Нью-Йорку. Її батьки з України іммігрували до Америки. Та невеликою дівчинкою вона вже вивчила українську, а згодом почала співати українських пісень. Фільм «You light up my life», в якому Цісик виконувала пісні, отримали нагороди «Оскар» та «Золотий глобус» за найкращу пісню до кінофільму.

 

comments powered by HyperComments