Подвійний теракт на Бостонському марафоні: сотні постраждалих (ФОТО, ВІДЕО)

Вівторок, 16 квітня 2013, 11:55
Два потужні вибухи пролунали в понеділок, 15 квітня, біля фінішної межі Бостонського марафону, який проводиться в місцевий День патріота, приурочений до боїв при Лексінгтоні і Конкорді під час війни за незалежність США. Це найстаріше і одне з найпрестижніших легкоатлетичних змагань у світі.
Подвійний теракт на Бостонському марафоні: сотні постраждалих (ФОТО, ВІДЕО)

За останніми даними, кількість загиблих зросла до трьох, один з них – восьмирічний хлопчик. У лікарні доставлено щонайменше 144 потерпілих, з-поміж них вісьмох дітей. Серед поранених 17 осіб у критичному стані, ще 25 – у тяжкому стані. Щонайменше десятьом ампутували кінцівки, передає CNN.

Поліція евакуювала людей. Сайт Boston Globe на якийсь час перестав працювати, проте американські ЗМІ встигли на нього послатися: евакуйовано готель Mandarin. Судячи з усього, саме біля його входу сталися вибухи, там же розташовувалася штаб-квартира легкоатлетичного заходу.

Вибухи пролунали через три години після того, як перші бігуни перетнули фінішну пряму. Це сталося на північній частині Бойлстон-стріт (основна торгова вулиця), прямо біля рамки фотофінішу. Решта бігунів завершила перегони і залишила район.

Відстань між двома епіцентрами вибухів становила приблизно 45-90 метрів, вказує CNN з посиланням на слідство. За попередньою інформацією, спрацювали саморобні вибухові пристрої. Невеликі за розміром бомби були начинені елементами ураження. Вони були заховані в сміттєвих баках, встановлених уздовж дистанції.

Про потужність вибухових пристроїв поки що не повідомляється. Разом з тим, як розповіли очевидці, у них виникло відчуття, ніби поруч вистрілили з величезної гармати. Вибухи струсонули сусідні будівлі, люди в них ховалися під столи в пошуках притулку.

Користувачі соціальних мереж негайно стали викладати фотографії, ось одна з них, від користувача Twitter Matt Norlinder. Тут безпосередньо зафіксовано момент одного вибуху. Деякі очевидці кажуть, що вони бачили людей з відірваними кінцівками. Одного цитує Fox News: «Повз мою голову пролетіла чиясь нога. Я віддав свій ремінь, щоб зупинити кров».

Причини НП поки що невідомі. Тим часом повідомляється, що бостонська поліція виявила поруч з місцем трагедії як мінімум один вибуховий пристрій. В даний час вибухотехніки займаються знешкодженням.

Військово-морські сили США відрядили до Бостона групу саперів, які займуться пошуком вибухових пристроїв, що, можливо, залишилися на міських вулицях або в громадських будівлях. Поліція продовжує прочісувати міські квартали.

Повідомлялося також про вибух у бібліотеці JFK, що розташована за кілька кілометрів від місця надзвичайної події (НП). Поліція припустила спочатку, що між цим вибухом і вибухами на марафоні є зв'язок. Проте потім пояснила, що інциденти навряд чи пов'язані. НП у бібліотеці було викликана пожежною ситуацією. Там ніхто не потерпів.

Президента Барака Обаму оперативно поінформували про вибухи в Бостоні, повідомляє адміністрація Білого дому. Президент США доручив надавати потерпілому місту всю необхідну допомогу.

Обама одразу зателефонував меру Бостона Тому Меніно і губернатору штату Массачусетс Девалю Патріку. Президент «висловив стурбованість станом тих, хто був поранений, і ясно заявив, що його адміністрація готова надати необхідну допомогу у зв'язку з цим інцидентом», повідомили американські офіційні особи. Вони не уточнили, якою інформацією володіє Білий дім з приводу вибухів у Бостоні і чи можна вважати цей інцидент спланованим терактом.

Американська розвідка не отримувала даних про підготовку вибухів у Бостоні

Американська розвідка не отримувала інформації, яка могла б свідчити про підготовку теракту в Бостоні. Про це заявила голова комітету з розвідки Сенату Конгресу США Даєнн Файнстайн, котра розмовляла з представниками спецслужб у зв'язку з вибухами під час Бостонського марафону.

Влада США, включаючи Обаму, поки що не називає ці трагічні події терактом, пояснюючи, що розслідування тільки почалося. Однак у приватному порядку американські офіційні особи визнають, що йдеться про тероризм.

У Конгресі щодо цього, здається, вже немає жодних сумнівів. «Наскільки я розумію, це – терористичний інцидент», – заявила Файнстайн.

У той же час, додала вона, у розвідки не було відомостей про те, що «готується якийсь напад».

Член Палати представників Майкл Маккол також підкреслив, що трагічні події в Бостоні «мають всі ознаки теракту». Таку ж думку висловили сенатори Сюзан Коллінз і Енгус Кінг, котрі входять до складу комітету з розвідки. Вони повідомили, що представники спецслужб обіцяли у вівторок, 16 квітня, влаштувати для них закритий брифінг про події в Бостоні.

Влада Австралії вважає, що вибухи в Бостоні найпевніше є терактом. Про це заявив сьогодні голова МЗС країни Боб Карр. За його словами, «сам факт того, що вибухи були пов'язані з марафоном, змушує припустити, що мова йде про терористичну атаку».

Вибухи розслідуються як теракт

Разом з тим федеральні органи, які ведуть розслідування події в Бостоні, все ж класифікують її як терористичну, зазначає CNN. Джерело в правоохоронних органах, близьке до розслідування, при цьому уточнило, що неясно, які саме ворожі сили причетні до вибухів: закордонні чи внутрішньоамериканські.

Після виступу Обами один з представників Білого дому зробив таке пояснення: «Будь-яка подія, в якій задіяно кілька вибухових пристроїв, як це трапилося в Бостоні, очевидно є актом терору і розглядатиметься як акт терору.

Однак ми наразі не знаємо, хто стоїть за цими вибухами. Ретельне розслідування встановить, чи були вони сплановані і здійснені терористичною групою», – підкреслив представник адміністрації.

Міністр юстиції США Ерік Холдер віддав розпорядження направити до Бостона групу експертів для розслідування обставин події. Як повідомили представники ФБР і Бюро з контролю за спиртними напоями, тютюновими виробами і зброєю, їхні співробітники вже прямують до штату Массачусетс.

У той же час офіційний представник вашингтонської поліції Пол Меткалф оголосив, що в столиці США вживають підвищених заходів безпеки. Як відомо, на такі ж кроки пішла влада інших великих американських міст.

Підвищених заходів безпеки запроваджено в міжнародному аеропорту Лос-Анджелеса. Посилено охорону на атомних електростанціях у Плімуті (штат Массачусетс) і Сібрук (штат Нью-Гемпшир). Обидві вони – на відстані 70 км від Бостона.

Практично на «стан облоги» переведено Білий дім, територія навколо нього оточена правоохоронцями, підходи до президентської резиденції перегороджені жовтою поліцейською стрічкою. Як повідомили журналістам співробітники Білого дому, такі запобіжні заходи є стандартною процедурою в подібних ситуаціях.

У зв'язку з трагедією в Бостоні поліція Нью-Йорка посилила поліцейські патрулі біля пам'яток, а також великих готелів на Манхеттені. Також навколо мегаполіса розгорнуті машини підрозділу по боротьбі з тероризмом.

Побоювання нових вибухів: вимкнено мобільний зв'язок, небо «на замку»

«Інтерфакс», посилаючись на поліцію Бостона, передає, що та виявила і знешкодила ще кілька вибухових пристроїв. Знайдено зокрема фургон з каністрами, наповненими горючою рідиною.

За найостаннішими даними, в місті відключено мобільний зв'язок. Таким чином поліція має намір запобігти можливим новим вибухам – телефони можуть бути використані як детонатори.

Крім того, Федеральне авіаційне управління США запровадило тимчасові обмеження на польоти літаків над Бостоном. Про це йдеться в офіційному повідомленні відомства. Обмеження діятимуть аж до подальшого розпорядження. Польоти заборонені в повітряному просторі в «радіусі близько 6 км» від місця вибухів. У цьому районі літаки не можуть опускатися нижче однієї тисячі метрів від землі. По суті, ця заборона не стосується пасажирських літаків, оскільки ті літають на набагато більшій висоті.

Газета The New York Post спочатку передала, що поліція підозрює в причетності до вибухів у Бостоні одного з потерпілих. Як наголошується, виходець з Саудівської Аравії перебуває в лікарні під конвоєм поліції. Проте ці дані згодом були офіційно спростовані.

Поліція розпочала обшук квартири в Бостоні: підозрюють чорношкірого чоловіка

Поліція почала обшук однієї з квартир в передмісті Бостона в рамках розслідування справи про теракт на марафоні, який стався 15 квітня, повідомляє телеканал WBZ-TV.

Поліція повідомила про те, що в ніч проти 16 квітня видано ордер на обшук. Додаткових подробиць поки що не з'являлося. Будинок, який обшукує поліція, розташований у північно-східному передмісті Бостона.

Розслідуванням справи про вибухи займається ФБР. В даний час пошуки підозрюваних і вибухових пристроїв тривають у сусідніх з місцем теракту кварталах, а також по всьому маршруту бостонського марафону.

Розслідування, як передбачається, буде тривати протягом кількох днів. Влада міста попросила жителів повідомляти про підозрілі предмети і дії інших людей.

Співробітникам поліції було наказано шукати «темношкірого або чорношкірого чоловіка» з рюкзаком, якого бачили у забороненій зоні марафону за п'ять хвилин до вибуху. Як повідомляли свідки, чоловік говорить англійською з акцентом.

Свідки: «поруч пролетіла чиясь нога», «перше, що спало на думку – 9/11», «в житті такого не бачила»

Подвійний вибух біля фінішної межі Бостонського марафону став найстрашнішим терактом на території США від дня 11 вересня 2001 року, коли впали вежі Всесвітнього торгового центру. Хоча американська влада не поспішала офіційно називати НП терактом, багато з тих, хто став очевидцями трагедії, порівняли подію саме з подіями 12-річної давнини. А також з війною і навіть зі зйомками фільму-катастрофи, що не дивно – в перші миті ніхто не міг зрозуміти, що відбувається. Люди почули гучний ляск, відчули удар і опинилися в центрі виру з верескливих очевидців, постраждалих, розкиданого одягу та людських кінцівок.

«Я почув вибух, схожий на гарматний залп. Люди навколо позадирали голови – думали, що це, можливо, феєрверк, – розповів ABC один з очевидців. – А потім пролунав другий вибух».

Глядачі та спортсмени, які стали безпосередніми очевидцями вибуху, теж не відразу зуміли розібратися в події і усвідомити, що ж все-таки сталося. «Вибухова хвиля підхопила мене, ноги опинилися в повітрі», – розповів 78-річний ветеран Бостонського марафону. Йому пощастило – літній спортсмен хоч і був збитий з ніг і впав на асфальт, відбувся лише кількома подряпинами. «Люди навколо, вони, немов на трампліні, злетіли в повітря», – описала ударну хвилю інша очевидиця подій.

«Повз пролетіла чиясь нога... Я потім віддала свій ремінь, щоб допомогти зупинити кровотечу...» – розповіла New York Daily News жінка, що у момент вибуху перебувала недалеко від фінішних воріт.

А потім, за словами очевидців, надто тих, хто спостерігав за тим, що відбувається, з вікон прилеглих будівель, почався хаос. «Згори все це здавалося якийсь мішаниною, хаосом», – розповів співробітник розташованого неподалік офісу. Люди кричали, кидалися навсібіч, намагаючись знайти своїх друзів і родичів. Навколо валялися уламки чогось, кинуті речі, тротуар поблизу епіцентру вибуху був залитий кров'ю. Але найстрашнішим виявилося побачити постраждалих і жертв.

«Один чоловік, бігун, у нього не було обох ніг – все, що нижче коліна. Його оточили родичі, вони ридали, а він був ніби зовсім спокійний», – розповіла очевидиця. Власник розташованого поблизу готелю, разом з кількома співробітниками, вибіг на вулицю, щоб допомогти постраждалим, і побачив жахливу картину: «Перед нами на асфальті розпласталися сім чи вісім тіл. Двоє, здається, були вже мертві. З одного хлопця вибухами буквально зірвало штани, а вся спина у нього була залита кров'ю».



Механічна ампутація стала однією з найпоширеніших травм, яких зазнали під час вибуху ті потерпілі, котрі перебували в безпосередній близькості від епіцентру. Багато хто позбувся кінцівок, переважно нижніх, але не тільки. За розповідями відразу кількох свідків, серед постраждалих були ті, кому вибухом буквально зрізало губи.

«Як у кіно», – так CNN описала побачене одна з медиків, які прибули на місце трагедії. Її колега, медсестра одного зі шпиталів, куди незабаром почали надходити постраждалі, заявила: «На час марафону в нас завжди багато роботи – вивихи, розтягнення. Але це... Я в житті такого не бачила».

Майже ніхто з лікарів, які рятували жертв вибуху, не міг похвалитися досвідом роботи з подібними травмами: «Я за 25 років роботи з таким стикаюся вперше. Це все прості люди, а виглядає, як ніби солдати повернулися з війни». «Наче зона бойових дій, – погодився його колега, який чергував у медичній наметі біля фінішної лінії. – І перше, що спало на думку – 9/11».

Довідка. Бостонський марафон проводиться щорічно від 1897 року. Щороку тисячі людей збираються, щоб взяти участь або поспостерігати за цим заходом. Спочатку марафон був приурочений до Дня патріота і проводився 19 квітня, і лише з 1969 року дата проведення марафону стала прив'язуватиметься не до числа, а до дня – третього понеділка квітня. Цього року ця дата припала на 15 квітня.

В останні десятиліття крім головної дистанції проводяться інші забіги: напівмарафон, забіг на 5 км, дитячий марафон. Погода під час забігу може бути абсолютно будь-яка, адже квітнева погода на узбережжі Нової Англії непередбачувана.

У 1996 році на старт сотого марафону вийшло понад 38 тисяч учасників. Кількість глядачів перевищує півмільйона осіб, що робить Бостонський марафон наймасовішим заходом у Новій Англії. Відомі смертельні випадки: так, у 2002 році 28-річна Синтія Лусеро на трасі знепритомніла і померла.

 

comments powered by HyperComments