З Харкова до Риму – паломництво на велосипеді

Ніна Жаровська  |  Субота, 10 серпня 2013, 10:24
Восьмеро паломників відправилися у подорож на велосипедах. Відстань до Риму – близько трьох тисяч кілометрів вони подолали за три тижні. Паломництво на велосипедах харківські римо-католики здійснюють вже кілька років поспіль. Відвідують українські святині, одна з найпопулярніших – місто Бердичів. Та цього року віруючі «замахнулись» на Вічне місто – щоб відвідати римські святині вони проїхали близько трьох тисяч кілометрів.
З Харкова  до Риму – паломництво на  велосипеді

У «команді» – троє хмельничан та четверо харків’ян, серед яких – одна жінка та 11-літній хлопчик. Восьмий у групі – «керівник пастви» отець Анатолій.

Стартували туристи з Харкова 14 липня, без пафосних анонсів. Єдиний «слід» мандрівників – на сторінці «Живого Журналу» одного з паломників – Сергія Толстіхіна. У телефонній розмові Толстіхін розповів, що до подорожі велосипедисти готувалися заздалегідь, тренувались. У дорогу взяли лише найнеобхідніші речі – намети, мінімум одягу. Їжу купували в дорозі. Та дуже часто місцеві мешканці та священнослужителі годували паломників.

 Траплялись і незвичайні пригощання: водій фургону, наздогнавши велосипедистів. Подав знак, щоб ті зупинились при дорозі, розповів пан Сергій. Шофер дістав кавуни з машини, мовляв, беріть – скільки забажаєте. Паломники, як і подобає віруючим, проявили скромність – взяли усього два кавуни.


 

Подорожуючи Україною велосипедисти побували у Полтаві, Миргороді, Лубнах, Каневі, Хмельницькому, Бердичеві, Тернополі та Львові. У Бердичеві паломники поклонились місцевій святині – Матері Божій Бердичівській. Власне у Бердичеві двоє хмельничан завершили мандрівку. Тож подорож Європою видалась суто чоловіча, розповів С. Толстіхін.


 

На шляху було чимало випробувань – велосипед  Сергія, який він придбав спеціально до подорожі, не витримав українських доріг. Потім підвів велотранспорт інших учасників заїзду – не витримували колеса, в отця Анатолія зламався багажник.

До речі, двоє паломники  їхали на велосипеді-тандемі! У «зв’язці» - Михайло та його син Ян.


 

Сергій був вимушений залишити власний транспорт в Україні – велосипед остаточно відмовив. І українсько-польський кордон він вже перетинав пішки. Та в польському Перемишлі на нього чекав сюрприз – його друг віддав власного велосипеда.


 

Мандрівка Європою попри шикарні траси готувала свої випробування – знову пробиті шини, поламані колеса. Ночували туристи при місцевих церквах, у наметах, а іноді й просто неба.

Та дух віруючих перешкоди не зломили – на днях вони таки дісталися до Риму! Та з шести туристів лише п’ятеро змогли погуляти містом, написав у своєму блозі Сергій Толстіхін: «У мене трапилася неприємність, на останній зупинці під час купання я порізав ногу, і тепер вона розпухла, жахливо болить та піднялась температура».

Сергій та його друзі-паломники написали у повідомленні журналістам «Справжньої Варти», що до України повертатимуться автобусом. Виїхати з Риму повинні були 9 серпня, а вже 10-го вони планують бути вдома.

Фото – блог велопаломників 

 

comments powered by HyperComments