«Оспівана Шевченком Україна»: в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася художня виставка

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 6 грудня 2013, 14:28
5 грудня в приміщенні галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася традиційна виставка «Оспівана Шевченком Україна», на якій були презентовані роботи викладачів художніх шкіл Харкова та Харківської області.
«Оспівана Шевченком Україна»: в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася художня виставка

Захід відбувся рамках проекту «Різдвяний подарунок Слобожанщині». Організаторами виставки виступив Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва спільно з Обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх заходів. Мета цього заходу – показати широкому загалу на що здатні педагоги-художники і чого вони можуть навчити нове покоління митців. Представники якого, рано чи пізно, сформують нове культурно-мистецьке середовище країни.

Експозиція присвячена святкуванню 200-річного ювілею з дня народження Тараса Шевченка, який і по сьогоднішній день залишається найбільш знаковою постаттю в українській культурі. Тому не дивно, що більша частина робіт була проникнута тим самим українським колоритом, який є однією з найяскравіших ознак шевченківської творчості.

«Це тема серйозна, благодатна, –  поділився своїми судженнями Володимир Непомящий, директор Чугуївської художньої школи імені І.Ю. Рєпіна, – наша Чугуївська школа була в своєму репертуарі: в своїх роботах ми змогли передати той самий український дух. Це чудовий проект, який вже втретє втілюється в життя. Він потрібен для того, щоб показати творчість вчителів художніх шкіл, які дарують не тільки педагогічний, а й художній талант своїм учням. Дивлячись на сьогоднішню виставку ми бачимо дуже сильні та серйозні роботи».

Широкий діапазон жанрів та технік, представлених на виставці, продемонстрував майстерність та високий професійний рівень педагогів як художників. Там були присутні роботи, виконані в різних жанрах (пейзаж, портрет, натюрморт, іконопис) та техніках (живопис, графіка, скульптура, батик, кераміка, вишивка тощо). Художники, які були присутні на виставці, охоче розповідали про свої роботи.

«Козак Мамай – це традиційний образ в українському мистецтві, – розповів Ігор Алтухов, викладач Чугуївської дитячої художньої школи, – це образ вільної людини, яка не воює, а просто мандрує по степу та грає на своїй бандурі. Але яка при необхідності зможе стати на захист своєї батьківщини. В образ козака Мамая вкладений глибокий філософський смисл. Він був досить популярним в XVIII-XIX столітті. Тоді в багатьох українських хатах висіли картини з зображенням козака Мамая».

Крім того, в рамках заходу в одній із зал галереї відбувся невеличкий імпровізований концерт. На ньому вступили учні художніх шкіл та їх викладачі, які, окрім образотворчого мистецтва, займаються ще й музикою. Відкриття цієї експозиції продемонструвало, що Харківщина  дефіцитом талантів явно не страждає.

Виставка триватиме до 21 грудня 2013 року.

comments powered by HyperComments